Jak předejít rekonstrukci střechy?

Jak předejít rekonstrukci střechy?
Jak předejít rekonstrukci střechy? Jde o náročný úkol. Rekonstrukci střechy ale můžete správnou péčí oddálit, drobnější zásahy také zvládnete svépomocí. Jak na to?

Vhodné načasování

Rekonstrukce střechy domu je časově a technicky velmi náročným úkolem. Pokud není problém třeba v tom, že vaše střecha nesplňuje stavební předpisy, nebo není v havarijním stavu, kdy starší dům potřebuje komplexní rekonstrukci krok za krokem, potom je důležité se o střechu správně a pravidelně starat. Tím oddálíte nutnost rekonstrukce a větších zásahů, nebo si alespoň budete moci rekonstrukci vhodně dopředu naplánovat a nezaskočí vás nečekané problémy. Jak tedy poznáte, že nastal čas na renovaci střechy, zda můžete opravu provést sami, nebo zda situace vyžaduje, abyste přizvali zkušeného odborníka? Pomůžeme vám zodpovědět tyto otázky. Je třeba zdůraznit, že pravidelná údržba a případné plánování rekonstrukce je nutností.

Vědět, kdy renovovat

Posouzení stavu střechy svépomocí může být náročný úkol. Koneckonců, jak poznáte, na co se zaměřit, nebo jaké jsou drobné známky poškození, které by vás mohly z dlouhodobého hlediska přijít draho? Pravdou je, že pokud nedojde k zatékání přímo nad vaší hlavou v obývacím pokoji, problém bude přetrvávat, dokud nezpůsobí ještě větší škody. Díky tomu existují určité předběžné kontroly, které můžete provést sami, než zavoláte odborníka. Nejprve zkontrolujte strop a rohy a hledejte vlhká místa. Můžete se také vydat do podkroví a hledat jakékoli vnitřní poškození, korozi nebo plíseň. Nahoře na střeše hledejte díry, popraskanou střešní krytinu, poškozené tašky a malé praskliny a štěrbiny, kudy by mohl proniknout déšť a nečistoty.

Jak provést kontrolu svépomocí

Neznamená to, že se nemůžete sami postarat o drobné opravy, ale budete se muset řádně připravit, shromáždit potřebné zdroje a také se vždy naučit a dodržovat bezpečnostní pravidla. Za prvé, než sáhnete po žebříku, uvědomte si, že výškové projekty vyžadují profesionální vybavení, takže si pronajměte mobilní lešení, abyste si zajistili osobní bezpečnost a mohli snadno manévrovatelnost za všech okolností. Nezapomeňte si vzít stavební přilbu, postroj, pracovní rukavice a chrániče loktů a kolen. Pokud jde o nástroje, které budete používat, budou záviset na povaze projektu, ale s největší pravděpodobností budete potřebovat plachtu, střešní hřebíky, tmel, nůž a samozřejmě správný materiál pro novou krytinu.

Zdroje: DAFA, Alure, Prefa

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 07.06.2024
Reklama
Reklama