Jak dodat zahradě nový punc? Skalkou! Podívejte se na kroky k jejímu vytvoření

Jak dodat zahradě nový punc? Skalkou! Podívejte se na kroky k jejímu vytvoření
Skalka je skvělým způsobem, jak přidat do vaší zahrady nový punc a zajímavost. Tato ozdobná zahrada se zaměřuje na pěstování a prezentaci skalních rostlin, které jsou odolné a dobře se přizpůsobují různým podmínkám. Vytvoření skalky může být zábavným a tvůrčím procesem, který vám umožní vytvořit malebný a pestrobarevný koutek na vaší zahradě. Níže je několik kroků, které vám pomohou začít s vytvářením vlastní skalky.

VYBERTE VHODNÉ MÍSTO

Vyberte vhodné místo pro vaši skalku. Skalka by měla mít dobrou expozici slunci a být dobře odvodněná. Vyhněte se místům s příliš vlhkou půdou nebo stínem, protože to může nepříznivě ovlivnit růst skalních rostlin.

PŘIPRAVTE PŮDU

Připravte půdu pro skalku. Skalní rostliny obvykle preferují propustnou půdu s dobrou drenáží. Zlepšete půdu přidáním písku nebo štěrku, který pomůže zvýšit propustnost. Můžete také přidat organický materiál, jako je kompost, pro zvýšení živin v půdě.

VYBERTE ROSTLINY

Vyberte různé druhy skalních rostlin, které se budou hodit do vaší skalky. Mějte na paměti faktory jako velikost rostlin, kvetení, barvu listů a jejich odolnost vůči místním podmínkám. Zvolte rostliny s různou výškou a texturou, abyste vytvořili zajímavý vizuální efekt.

UPRAVTE TO

Vytvořte základní úpravu skalky. Zvedněte okraj skalky nebo vytvořte malé zídky pomocí kamene nebo kamenných bloků. Tím vytvoříte terénní nerovnosti a zajímavé úrovně v skalce.

NÁSLEDUJE SADBA

Sadba rostlin je klíčovým krokem při vytváření skalky. Rozmístěte rostliny podle jejich potřeb a vytvořte atraktivní uspořádání. Snažte se vytvořit různé vrstvy a kombinace rostlin s různými výškami a barvami květů nebo listů. Udržujte rostliny dostatečně blízko k sobě, ale ne příliš přeplněné, aby měly prostor pro růst.

ZALÉVEJTE A UDRŽUJTE

Dodržujte správné zalévání a údržbu vaší skalky. Skalní rostliny obvykle vyžadují méně vody než jiné rostliny, ale stále je důležité udržovat jejich optimální vlhkost. Odstraňujte plevele a případně provádějte řez rostlin pro udržení jejich tvaru a zdravého vzhledu.

 

Vytvoření skalky může být zábavným a tvořivým projektem, který přinese nový punc a estetiku do vaší zahrady. Skalní rostliny jsou odolné, snadno se udržují a mohou vytvářet krásné barevné kombinace. Připravte vhodné místo, vyberte vhodné rostliny a vytvořte základní úpravu. Sazba a údržba jsou klíčové pro úspěch vaší skalky. Vytvořte si vlastní malebný koutek a užívejte si krásu skalních rostlin na vaší zahradě.

 

 zdroj fotky: profimedia.cz

Zdroj: Když chci stavět dům : od pozemku ke kolaudaci -Pejchal, Jiří



autor: Pavel Hažlinský , Publikováno: 10.05.2023
Reklama
Reklama