Potřebujete pracovat na stavbě i v zimě?

Potřebujete pracovat na stavbě i v zimě?
Potřebujete pracovat na stavbě i v zimě? Zima může být obtížným obdobím pro stavaře a kohokoli pracujícího ve stavebnictví. Pokud máte rozestavěný dům, víte o tom svoje. Poradíme, co s tím.

Zima jako výzva

Nízké teploty často přinášejí určité výzvy, které vyžadují kreativní řešení, abyste je dokázali překonat. Se správnou přípravou a trochou odhodlání není důvod, proč by váš projekt nebo stavba nemohla pokračovat i v zimě. Připomínáme několik věcí, které je třeba vzít v úvahu při práci v zimě.

Vyhraďte si více času

Pokud plánujete projekt, na kterém je potřeba pracovat během zimních měsíců, je dobré si vyhradit více času než obvykle. To vám dává trochu prostoru pro případné neúspěchy způsobené špatným počasím, nedostatkem materiálu nebo dokonce nemocí. Chladné podmínky mohou přinést sníh a led, což znamená spoustu problémů včetně kluzkého povrchu, který může způsobit nebezpečné pracovní podmínky. Pokud takové podmínky nelze zvládnout solí nebo rozmrazovacími prostředky, budete muset zvážit odložení prací. To je obzvláště palčivé při úkolech prováděných nad úrovní terénu, zejména na střechách nebo na lešení.

Dávejte pozor na zmrzlou půdu

Stabilní a zhutněné terénní úpravy a základy jsou klíčem k bezpečné a stabilní stavbě. Když teploty poklesnou na dlouhou dobu pod nulu, půda může zamrznout a udrží vlhkost. To ztěžuje její zhutnění. Kapsy zachycené zmrzlé vody se mohou rozšířit a ovlivnit terén v okolí. Jakmile sníh začne tát, zanechá to kapsy v zemi a když se země začne usazovat, zaplní tyto kapsy a způsobí narušení půdy a všeho, co bylo postaveno nad ní. Je v pořádku pokračovat a kopat základy během zimy, ale měli byste předvídat problémy, které by mohly nastat a prodloužit termín dokončení prací.

Beton může být oslaben chladem

Beton se ve stavebnictví široce používá, protože je pevný a odolný, ale stojí za zmínku, že ho mohou ovlivnit chladné podmínky. Beton musí rychle schnout, aby si udržel svou pevnost. Pokud jsou teploty nízké, proces sušení se zpomalí. Pokud beton zamrzne před zaschnutím, může se stát, že popraská a budete ho muset rozkopat a dělat znovu. Přikrývka betonu může pomoci zachovat tepelné ztráty a do betonu lze přidat nemrznoucí složky v boji proti nízkým teplotám. Příprava domu na zimu nemusí být složitá i v případě, že je rozestavěný.

Zdroje: KPT Timber, Horst Construction, Glendining

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 22.10.2024
Reklama
Reklama