Vyšší, či nižší? Aneb na jakou výšku sekat trávu na zahradě

Vyšší, či nižší? Aneb na jakou výšku sekat trávu na zahradě
Správná výška sečení trávy je důležitým faktorem pro udržení zdravého a krásného vzhledu zahrady. Existuje však určité dilema ohledně toho, zda je lepší sekat trávu na vyšší, nebo nižší výšku. Obě metody mají své výhody a nevýhody, a proto je důležité zvážit různé faktory před rozhodnutím, jakou výšku zvolit.

Sečení trávy na vyšší výšku má několik výhod. Vyšší tráva má delší kořeny, které mohou lépe pronikat do půdy a získávat více živin a vlhkosti. To znamená, že tráva je odolnější vůči suchu a zlepšuje její celkovou zdravotní kondici. Vyšší tráva také poskytuje lepší stínění půdy, což snižuje výpar vody a potřebu častějšího zavlažování.

Navíc vyšší tráva je schopna lépe konkurovat růstu plevele, které se snaží získat přístup ke slunečnímu světlu. Další výhodou je, že vyšší tráva vytváří příznivé prostředí pro přirozenou faunu a hmyz, což může přispět k ekosystému vaší zahrady.

Sekání trávy na nižší výšku také má své přínosy. Nižší tráva vytváří ploché a upravené povrchy, které jsou vizuálně atraktivnější.

Nižší tráva také usnadňuje procházení po zahradě a umožňuje lepší přístup k dalším rostlinám. Pokud máte ve své zahradě děti nebo zvířata, nižší tráva může být bezpečnější a snižuje riziko přenosu klíšťat.

Další výhodou nižší trávy je, že se snižuje riziko vzniku plísní a houbových onemocnění, protože slunce má lepší přístup k půdě a rostliny se rychleji osychají.

Při rozhodování o výšce sečení trávy je důležité také zohlednit druh trávy, který máte na zahradě. Některé druhy trávy jsou lépe přizpůsobeny vyššímu nebo nižšímu sečení. Je vhodné se poradit s odborníkem na zahradní péči, který vám může poskytnout konkrétní doporučení pro váš konkrétní druh trávy.

Celkově lze říci, že volba výšky sečení trávy závisí na vašich preferencích a podmínkách vaší zahrady. Pokud preferujete přírodnější a ekologičtější přístup, může být vhodné sekat trávu na vyšší výšku. Pokud vám záleží spíše na estetice a usnadnění údržby, může být lepší zvolit nižší výšku. Můžete také experimentovat s různými výškami a pozorovat, jak vaše trávník reaguje na různé přístupy.

 

zdroj fotky: profimedia.cz

Zdroj: Zahrady od Dany – Dana Marklíková



autor: Pavel Hažlinský , Publikováno: 14.05.2023
Reklama
Reklama