Co je to vertikutátor a proč byste ho měli používat?

Co je to vertikutátor a proč byste ho měli používat?
Vertikutátor je zahradní nástroj, který se používá k údržbě a zlepšování kvality trávníku. Mnoho lidí se ptá, co vertikutátor vlastně je a proč by ho měli používat. V tomto článku vám představíme vertikutátor a vysvětlíme jeho význam při péči o trávník.

CO TO VLASTNĚ JE?

Vertikutátor je stroj nebo ruční nástroj vybavený sady tenkých, ostrých nožů nebo drápků, které pronikají do trávníku a odstraňují nežádoucí materiál, jako jsou odumřelé trávníkové zbytky, mechy, plevel a větve. Vertikutátory jsou k dispozici ve formě samohybných strojů nebo ručních nástrojů, které se pohybují díky manuálnímu úsilí uživatele.

PROČ HO POUŽÍVAT?

  • Odstraňování vrstvy mrtvého materiálu: Vertikutátor dokáže odstranit odumřelé zbytky trávy, které tvoří vrstvu nad povrchem trávníku. Tato vrstva, nazývaná pletivo, může zabránit průniku vody, živin a vzduchu do kořenů trávníku, což může vést k jeho oslabení.
  • Zlepšení provzdušnění a zásobování kořenů: Vertikutace trávníku pomáhá zvýšit provzdušnění půdy a umožňuje kořenům trávy snadněji přístup k vodě, živinám a kyslíku. To podporuje jejich zdravý růst a posiluje odolnost trávníku proti chorobám a škůdcům.
  • Redukce mechů a plevelu: Vertikutátor také účinně odstraňuje mechy a plevel, které se mohou v trávníku usazovat. Tímto způsobem se zlepšuje estetický vzhled trávníku a minimalizuje se konkurence mezi plevelem a trávou.
  • Podpora regenerace a hustoty trávníku: Pravidelná vertikutace podporuje regeneraci trávníku a pomáhá vytvořit hustší a zdravější trávníkový porost. Otevření pórů v půdě umožňuje novým trávníkovým rostlinám klíčit a růst.

KDY A JAK?

Optimální doba pro vertikutaci trávníku závisí na klimatu a druhu trávy. Většinou se doporučuje provádět vertikutaci na jaře nebo na podzim, kdy je trávník aktivní a má příležitost se zotavit. Frekvence vertikutace se obvykle pohybuje od jednou za rok do několika let, v závislosti na potřebách trávníku a stavu pletiva.

Co závěrem? Vertikutátor je nezbytným nástrojem při údržbě trávníku, který pomáhá odstranit odumřelé zbytky, mechy a plevel, zlepšuje provzdušnění a zásobování kořenů trávníku a podporuje jeho regeneraci a hustotu. Pravidelná vertikutace přispívá k zdravému a krásnému vzhledu trávníku. Při používání vertikutátoru je důležité dodržovat správné techniky a postupy, aby se minimalizovalo poškození trávníku. 

 

 

zdroj fotky: profimedia.cz

Zdroj: Pracujeme se dřevem - Martin Patřičný



autor: Pavel Hažlinský , Publikováno: 30.05.2023
Reklama
Reklama