Jak správně brousit nůž brouskem

Jak správně brousit nůž brouskem
Jak správně brousit nůž brouskem. Nože sice vydrží značné opotřebení, ale tupý nůž znamená nejenom mnohem více námahy při řezání, ale může být i nebezpečný. Jak ho brousit?  

Použití mazadla

Máte-li tupý nůž, vynaložíte při práci s ním mnohem více síly a energie, a navíc stoupá riziko, že se sami pořežete. Naštěstí ho můžete brouskem snadno naostřit. Podívejte se do pokynů výrobce, abyste zjistili, zda je třeba brousek namazat a čím. V závislosti na tom, jaký typ brousku používáte, možná ho budete muset namazat olejem nebo vodou. Někdy ale není nutné ho mazat vůbec. Pokud ano, potřete celý brusný kámen zlehka mazadlem a udržujte ho během broušení nože mírně vlhký. Mazání usnadní hladké otírání čepele o kámen a také zabrání ucpání pórů brusného kamene jemnými ocelovými hoblinami, které vznikají při broušení.

Vhodný úhel a způsob ostření

Nejvhodnější je ostřit nůž pod úhlem 15°‒ 20°. Čepelí přejeďte přes hrubou stranu kamene. Táhněte ostřím čepele směrem ke kameni, jako byste chtěli oholit horní vrstvu kamene.  Vyvíjejte na celý nůž jenom lehký tlak a dbejte na to, abyste zachovali úhel 20°. Broušení tímto způsobem pomůže čepeli udržet symetrické ostří a prodlouží životnost brusného kamene. Brousky mají na každé straně jinou zrnitost – hrubší pro základní vybroušení a jemnější pro dobroušení. Začněte na hrubší vrstvě

Průběh práce

Popisovaný pohyb opakujte asi 20krát na každé straně nože. Střídání stran je důležité pro zajištění rovnoměrného naostření. Protáhněte čepel 10krát na každé straně, pak 5krát, pak 3krát, 2krát a střídejte jednotlivé tahy tam a zpět. Přestaňte, když se na ostří nože vytvoří tzv. otřep – prvek, který se přirozeně vytváří při broušení u jednoho zkosení, dokud se nesetká s druhým. Můžete vyzkoušet, zda se vytvořil otřep přiložením nehtu na hranu čepele, ale dělejte to velmi opatrně. Pokud nůž potřebuje jenom mírné doostření, nemusíte ho přetahovat přes brusný kámen 20krát, stačí menší počet tahů. Naopak u velmi tupých nožů je někdy nutné brousit vícekrát.

Na měkčí straně kamene

Otočte kámen na stranu s jemnější zrnitostí a poté s použitím měkčího tlaku přetahujte čepel napříč. Stejně jako u broušení na hrubé straně kamene střídejte strany čepele nože asi 20krát. Vaším cílem je teď vyhladit a odstranit otřepy vzniklé nabroušením nože na straně s hrubší zrnitostí. Tím se čepel zjemní. Strana kamene s hrubou zrnitostí se používá k obroušení oceli, zatímco strana s jemnou zrnitostí k doostření.

Obtahování čepele

Pokud chcete, dále vyleštěte nebo obtahujte nůž na požadovanou ostrost po kůži, papíru, dřevě nebo dokonce kameni, který jste používali. To pomůže vyhladit některé otřepy zanechané broušením. Obtahování způsobí, že ostří bude vhodnější pro tzv. tlačení, tedy řezání přímo do materiálů bez toho, že by čepel po předmětu klouzala, ale může zhoršit schopnost krájení. Bez mikroskopického vroubkování, které zůstane po broušení brusným kamenem, se čepel totiž bude špatně zakusovat do některých materiálů, třeba kluzkých slupek rajčat.

Zdroje: wikiHow, Outdoorlife, Epicurious, Martha Stewart, Serious Eats

Zdroje foto: Pixabay.com  



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 13.01.2025
Reklama
Reklama