Jak mýt a skladovat nože
Nikdy nemyjte nože v myčce na nádobí. Omyjte je horkou mýdlovou vodou a osušte ručně. Nože bezpečně skladujte ve stojanu na nože, k tomu určené zásuvce nebo magnetickém nástěnném držáku nožů. Levnější kuchyňské nože z nerezové oceli si nemusí udržet dostatečné ostří, protože ocel má tendenci měknout. Nenechte se proto odradit, pokud se vám nůž rychle otupí. Nemusí to být způsobeno chybou ve vaší technice broušení. Zkuste použít strmější úhel ostření nebo si pořídit nůž z tvrdší ocelí.
Jak nabrousit zakřivený nůž
Udělejte to stejně jako normální nůž, jen pohybujte se zakřivenou čepelí.
Jak nabrousit nůž se zoubkovanou čepelí?
Nejlepší způsob, jak brousit tento typ nožů, je zakoupit si nástroj přímo určený na ostření vroubkovaných nožů a řídit se pokyny jeho výrobce.
Mohu si sám brousit vrhací nože?
Ano, postupujte podle pokynů pro broušení klasických nožů a ujistěte se, že se při broušení vrhacího nože nepořežete.
Jsou dobré elektrické brousky na nože?
Elektrické brusky na nože mohou fungovat dobře. Ovšem ruční ostření vám dává dokonalou kontrolu nad čepelí. Elektrická bruska někdy může brousit nesouměrně, zanechat strmější nebo naopak tupější hranu. Mějte také na paměti, že mnoho elektrických brousků je navrženo tak, aby vyhovovalo levnějším čepelím, které bývají měkčí než čepele vyšší kvality. Proto pokud máte opravdu kvalitní nože, nejlepším řešením je, když si je nabrousíte sami. Elektrické brusky a brusné kotouče musíte ale používat opatrně. Teplo generované kamenem při broušení těmito zařízeními může změkčit ocel, což způsobí, že se nůž používáním rychle otupí.
Kdy použít olej a kdy vodu
Jak zjistit, jestli na brousek použít olej nebo ne? A stane se něco, když na olejový brousek použiji vodu? Bývá náročné rozeznat rozdíl mezi brousky na vodu a olej, ale obecně platí, že vodní brousky bývají hrubší a poréznější než olejové. Některé brousky mohou klidně zůstat ve vodě a neuškodí jim tom, ale jiné tím změknou a rozpadnou se. Pro jistotu se při používání brousku vždy řiďte pokyny výrobce.
Je použití keramického hrnku stejné jako brousku? Nebo je to spíše dočasné jako u ocílky?
Jde o rychlé ostření s méně přesnými a ostrými výsledky. Také bývá nutné použít víc hrnků.
Je možné na zoubkovaný nůž použít ocílku?
Rozhodně ne. Měli byste mít vroubkované nože profesionálně nabroušené. Rovné nože se snadněji udržují.
Zdroje: wikiHow, Outdoorlife, Epicurious, Martha Stewart, Serious Eats
Zdroje foto: Pixabay.com