Jak si vypěstovat rozmarýn nebo šalvěj? Poradíme

Jak si vypěstovat rozmarýn nebo šalvěj? Poradíme
Jak si vypěstovat rozmarýn nebo šalvěj? Poradíme. Možná se nechcete spoléhat na bylinky z obchodů a rádi byste měli vlastní. Není to tak složité, jak se zdá.

Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis)

  • Musí mít dobře odvodněnou, ideálně neutrální až zásaditou půda na plném slunci s možností úkrytu v chladných oblastech, protože zřídka přežije dlouhodobé mrazy.
  • Na jaře odstraňte odumřelé stonky a slabé výhonky, po odkvětu je prořezávejte pro podporu keřovitého růstu.
  • Čerstvé nebo sušené listy se používají k dochucení masa, například jehněčího. Čerstvé větvičky lze namočit do octa nebo olivového oleje.

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

  • Chce dobře propustné až suché neutrální až zásadité půdy na plném slunci, šalvěj nesnáší vlhké podmínky a když má v zimě málo světla.
  • Mnoho kultivarů má vynikající okrasnou hodnotu.
  • Brzy na jaře provádějte tvrdý prořez pro podporu keřovitého růstu.
  • Listy se používají k dochucení mnoha pokrmů, zejména masa. Čerstvé nebo sušené listy se používají do čaje.

Petroselinum crispum

  • Potřebuje bohatou, dobře propustnou, neutrální až zásaditou půdu na slunci nebo v polostínu.
  • Listy sbírejte těsně před květem a používejte čerstvé; tato rostlinka je základní ingrediencí ve francouzské, italské a blízkovýchodní kuchyni.

Francouzský estragon (Artemisia dracunculus)

  • Žádá si dobře odvodněnou, neutrální až mírně zásaditou půda na slunci.
  • Listy sbírejte před květem.
  • Má charakteristické, aromatické listy používané k dochucení kuřecích a vaječných pokrmů, zálivek na saláty a omáček.

Tymián (Thymus vulgaris)

  • Potřebuje dobře odvodněnou, klidně kamenitou a chudou půdu na slunci; většina tymiánu preferuje neutrální až zásaditou půdu.
  • Po odkvětu jemně zastřihněte, abyste zachovali keřovitý tvar.
  • Typické jsou pro něj čerstvé nebo sušené listy a květy používané k dochucení mnoha pokrmů, zejména ve francouzské kuchyni.

Kerblík (Anthriscus cerefolium)

  • Vyžaduje bohatou, lehkou, vlhkost zadržující půdu v polostínu.
  • Má jemnou anýzovou chuť, listy se používají čerstvé do salátů nebo ve francouzské kuchyni; květy a kořeny jsou také jedlé.

Vavřín vznešený (Laurus nobilis)

  • Potřebuje dobře propustnou půdu na slunci nebo v polostínu.
  • Dobře se hodí k pěstování v nádobách.
  • V létě zastřihujte do požadovaného tvaru a odstraňujte nadbytečné výhonky ze stonku.
  • Listy lze sbírat v létě k sušení.

Zdroje: Gardenary, RHS, Gardeners World, Good Food, Tyler Arboretum

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 02.05.2025
Reklama
Reklama