Rady pro sušení a skladování plodin

Rady pro sušení a skladování plodin
Sušení a skladování plodin jsou klíčové části procesu zachovávání čerstvosti a kvality vašeho úrodného zahrádkářství. Správné postupy mohou znamenat rozdíl mezi zachováním chutě a výživných látek vašich plodin nebo ztrátou jejich hodnoty. Zde je pár rad, které vám pomohou dosáhnout optimálních výsledků.

Vyberte si vhodný čas
Zvolte nejlepší čas pro sklizeň. Většinou je to ráno, kdy je obsah vody v rostlinách nižší než během horkého odpoledne. To pomáhá minimalizovat riziko plísní a zlepšuje kvalitu sušení.

Důkladně omyjte plodiny
Před sušením důkladně omyjte plodiny, abyste odstranili nečistoty, hmyz a zbytky. Čisté plodiny se lépe skladují a mají delší trvanlivost.

Správná metoda sušení
Existuje několik způsobů sušení, včetně sušení na vzduchu, sušení v sušičce, sušení v troubě nebo dokonce sušení mikrovlnnou troubou. Zvolte tu metodu, která nejlépe odpovídá druhu plodin, které sušíte.

Uchovávání v suchu
Po sušení uložte plodiny v suchém a temném prostředí. Skladování v uzavřených nádobách nebo sáčcích na potraviny může zabránit vstupu vzduchu a vlhkosti, čímž se prodlouží trvanlivost plodin.

Pravidelně kontrolujte stav
Pravidelně kontrolujte uložené plodiny na známky plísní, zhnědnutí nebo jiných vad. Pokud naleznete postižené kusy, okamžitě je odstraňte, aby nedošlo k šíření problému.

 

Zdroj: Rádce domácího kutila - Thomas Pochert

zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Josef Šmrdla , Publikováno: 21.08.2023
Reklama
Reklama