Návod na přípravu auta na zimní období

Návod na přípravu auta na zimní období
Zimní období přináší s sebou nejenom krásné sněhové scenérie a vánoční atmosféru, ale také mnoho výzev pro řidiče. Připravit své auto na zimu je nezbytné, abyste mohli bezpečně a spolehlivě cestovat i v nepříznivých podmínkách. V následujícím článku se dozvíte, jak správně připravit své auto na zimní období.

Pneumatiky: Správné zimní pneumatiky jsou jedním z nejdůležitějších prvků pro bezpečné zimní řízení. V některých regionech jsou zimní pneumatiky povinné zákonem. Zkontrolujte stav svých pneumatik a ujistěte se, že mají dostatečný dezén a nejsou poškozeny. Důležité je také správné nastavení tlaku vzduchu, které naleznete v manuálu vozidla.

 

Nádrž s palivem: Mějte vždy dostatek paliva v nádrži, ideálně minimálně na polovinu. Plná nádrž zabraňuje kondenzaci vody v palivovém systému a zajišťuje, že v případě nouze máte dostatek paliva na cestě.

 

Kontrola motoru a oleje: Zkontrolujte stav motorového oleje a případně ho vyměňte, pokud je to potřeba. Mrazivé teploty mohou ztuhnout olej a ztížit chod motoru. Také nezapomeňte na kontrolu chladicí kapaliny a brzdové kapaliny. V zimních podmínkách jsou správné kapaliny klíčové pro bezproblémový provoz vozidla.

 

Světla a viditelnost: Osvětlení vozidla je v zimních měsících důležité nejen kvůli vlastní viditelnosti, ale i kvůli tomu, abyste byli viditelní pro ostatní řidiče. Zkontrolujte všechna světla, včetně světel pro mlhu, brzdových světel a blinkrů. Mějte také v autě dostatek náhradních žárovek. Zajistěte, aby bylo sklo vozidla čisté a bez škrábanců.

 

Brzdy a brzdové destičky: Zkontrolujte stav brzdových destiček a kotoučů. Funkční brzdy jsou zásadní pro bezpečnost na zasněžených nebo zledovatělých silnicích. Při potřebě dejte brzdové destičky vyměnit.

 

Vybavení v autě: Mějte v autě zimní výbavu, jako jsou sněhové řetězy, lopata na sníh, sůl nebo písek pro zvýšení trakce, startovací kabely, zimní rukavice a deku. Tato výbava vám může pomoci v případě, že uvíznete v zimní bouři nebo se ocitnete v nesnázích.

 

Zkontrolujte akumulátor: Zima může být náročná pro akumulátor. Ujistěte se, že je dobře nabité a že jsou svorky čisté. Pokud je akumulátor starší nebo máte podezření na problémy, zvažte jeho výměnu.

 

Pravidelná údržba: Pravidelná údržba vozidla je klíčová. Pravidelně se staráme o čistotu vozidla, měníme olej, kontrolovat stav brzdových destiček a provádíme další rutinní kontroly. Tato péče prodlužuje životnost vašeho auta a zvyšuje jeho spolehlivost.

zdroj: Jindřich Klůna: Příručka opraváře automobilů

zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Nina Háblová , Publikováno: 11.11.2023
Reklama
Reklama