Jak efektivně nabrousit lední brusle a vychutnat si dokonalé bruslení

Jak efektivně nabrousit lední brusle a vychutnat si dokonalé bruslení
Pro milovníky zimních radovánek není nic lepšího než krásný den strávený na kluzišti s ostrými a připravenými ledními bruslemi. Bohužel, s každým použitím se ostří bruslí opotřebovává a může se stát tupým, což může snížit vaši schopnost elegantně sklouznout po ledu. V tomto kutilském průvodci se dozvíte, jak jednoduše a efektivně nabrousit své lední brusle doma, abyste si užívali maximálního komfortu a radosti z bruslení. 

Příprava nářadí: Před tím, než se pustíte do nabroušení svých bruslí, je důležité mít správné nářadí. Základem je brousek na brusle, který můžete zakoupit v obchodě s potřebami pro sportovce. Dále budete potřebovat utěrku, abyste udrželi čistotu, a možná také magnéziový prášek nebo speciální olej na ostří, abyste zvýšili jejich životnost.

 

Zajímavost o ledních bruslích: Před tím, než se pustíte do práce, je dobré vědět něco o svých bruslích. Většina ledních bruslí má dvě ostří, která tvoří hranu, a mezi nimi je tzv. "hladká plocha". Ostré hrany jsou klíčové pro pohyb a stabilitu na ledu.

 

Upevněte brusle: Upevněte své brusle tak, aby byly stabilní a pevně držely ve svorkách. To vám umožní lépe pracovat s ostřím.

 

Základní broušení: Držte brousek v ruce a broušte ostří brusle v jednom směru, přibližně pod úhlem 45 stupňů. Držte konstantní tlak a pohybujte se od paty k špičce. Opakujte tento postup na druhé straně brusle.

 

Kontrola ostrosti: Po prvním broušení zkontrolujte ostří brusle. Mělo by být rovnoměrně nabroušené na celé délce. Pokud zjistíte nesrovnalosti, upravte tlak nebo úhel broušení a opakujte proces.

 

Dokončení a údržba: Po dokončení nabroušení použijte utěrku k odstranění přebytečného kovového prachu. Následně můžete přidat trochu magnéziového prášku nebo speciálního oleje na ostří, což zvýší životnost bruslí.

 

Testování na ledu: A nakonec, vyzkoušejte své nově nabroušené brusle na ledě. Ujistěte se, že kloužou plynule a zajišťují stabilitu.

S tímto jednoduchým kutilským průvodcem budete moci snadno a úspěšně nabrousit své lední brusle přímo v pohodlí domova. Nyní už nezůstává nic jiného než se vydat na kluziště a užít si dokonalé bruslení!

Zdroj: Moderní lyžování - průvodce sportem | Radek Vobr
Zdroj fotky: profimedia.cz



autor: David Hába , Publikováno: 14.01.2024
Reklama
Reklama