Jak si doma vypěstovat avokádo od základů: průvodce pěstováním

Jak si doma vypěstovat avokádo od základů: průvodce pěstováním
Rostliny jsou skvělým způsobem, jak přinést do vašeho domova přírodní krásu a zároveň se těšit z radosti sledování, jak něco vzkvétá pod vaší péčí. V tomto článku vás provedeme jednoduchým procesem, jak si doma vypěstovat rostlinu od základů. A co je lepší než začít s avokádem?

Vybrání správné pecky
Začněte tím, že si vyberete čerstvou pecku avokáda. Ideální je použít pecku z avokáda, které je zralé a právě snězené. Omyjte ji pod tekoucí vodou a dejte pozor, abyste odstranili veškerý zbytečný dužinatý materiál.

Zajištění klíčení
Předtím, než začnete klíčení, připravte si zubní kartáček a jemně očistěte pecku od zbytků ovoce. Poté vyzkoušejte naleštit špičku pecky a odstranit vrchní vrstvu kůry. Tím umožníte snadnější klíčení.

Klíčení pecky
Do pecky zasuňte tři nebo čtyři párátky tak, aby byla položena na hrdle sklenice nebo malé nádoby. Pevně ji zasunujte tak, aby spodní část pecky byla ponořena ve vodě a horní část byla nad vodou. Můžete také zvolit metodu zavěšení pecky na špejli nebo zubních párátcích nad nádobou s vodou.

Udržování správného prostředí
Umístěte pecku na světlé místo, ale ne na přímé slunce. Každý den kontrolujte hladinu vody v nádobě a přidávejte čerstvou, pokud je to potřeba. Během několika týdnů by měly začít klíčit kořeny. Až dosáhnou délky asi 15 centimetrů, můžete přejít k dalšímu kroku.

Přesazení do půdy
Připravte květinový hrníček s kvalitní půdou pro květiny nebo univerzální půdu. Opatrně odstraňte pecku z vody a umístěte ji do hrníčku tak, aby vrchní část pecky byla nad povrchem půdy. Zakryjte ji průhledným plastovým obalem nebo skleněným víčkem, aby vytvořila skleníkový efekt.

Péče o mladou rostlinu
Umístěte hrníček na světlé místo s dostatečným slunečním svitem. Pravidelně kontrolujte vlhkost půdy a zalévejte, když je to potřeba. Postupně začněte zvyšovat expozici rostliny na přímé slunce, aby se přizpůsobila novým podmínkám.

Sledujte růst vaší rostliny s radostí a hrdostí, protože jste jí dali život od samého začátku. Mějte trpělivost a uvidíte, jak vaše avokádová rostlina roste do zelené krásy přímo u vás doma. Nechte se inspirovat přírodou a užívejte si proces pěstování!

 

Zdroj: Zahrady od Dany – Dana Marklíková
Zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Nina Háblová , Publikováno: 02.02.2024
Reklama
Reklama