Jak prořezat stromy na zahradě?

Jak prořezat stromy na zahradě?
Jak prořezat stromy na zahradě? Máte pocit, že zahrada ještě odpočívá? Nenechte se zmást. Únor je časem, kdy byste se měli pustit do prořezávání stromů. Poradíme, jak na to.

Odstraňte nemocné a poškozené větve

I když v únoru se zdá, že jaro ještě hned tak nepřijde, neměli byste nic zanedbat. Čekání je dobré strávit prořezáváním stromů. Jak prořezat stromy na zahradě? Cílem je odstranit nemocné, poškozené a staré větve a podpořit kvetení a plodnost, aby se strom zbytečně nevysiloval mízou vysílanou do nich a věnoval všechnu energii zdravým větvím. Nemocné větve nekompostujte, ale spalte.

Zatočte s vlky

Co prořezávat? Nejde jenom o kvetoucí plodící stromy, ale i o ty okrasné. Platí základní zásada: Neměli byste stromy prořezávat, pokud teplota klesne pod - 4 °C. Mrazy by mohly stromy poškodit. Je třeba ponechat silné větve, které unesou váhu ovoce. Zamyslete se nad tím, jak prořezat stromy na zahradě a zaměřte se proto na odstranění tzv. vlků, dlouhých výhonů, které by mohly růst dál, ale jenom by strom vysilovaly a žádnou úrodu by nepřinesly. Počítejte při prořezávce také s tím, abyste si usnadnili sklizeň, to znamená strom prosvětlit. Nenechávejte pahýly.

Podpořte hojení ran

Pokud přemýšlíte o postupu, jak prořezat stromy na zahradě, pracujte především šetrně, abyste strom nepoškodili, třeba nešťastným odloupnutím kůry. Řežte vždy v místě větevního kroužku, protože tam je pro zásah nejvhodnější místo a rány se zde dobře zacelí. Podpořte jejich hojení tím, že je začerstva potřete tenkou vrstvou štěpařského vosku, který pořídíte v zahradnictví. Zahradnické nůžky, které budete používat, by měly být vždy čisté a ostré. Doporučuje se je také pravidelně sterilizovat, zabráníte tak případnému šíření chorob.

Jako první vezměte bobuloviny

Pracovat začněte na bobulovinách, tedy rybízech, angreštech, malinících, ostružinících, brusinkách, borůvkách. Proč vzít jako první tyto keře? Raší totiž nejdříve, předhoní v tom ovocné stromy, proto je nutné mít tuto práci co nejdříve hotovou. V případě, že byste prošvihli správný čas a začali pozdě, hrozí nebezpečí, že vylámete narašené pupeny a keře tím výrazně poškodíte. Odstraňujte starší než tříleté větvičky, protože úroda u bobulovin roste na dvouletých výhonech. Zregulujte také počet výhonů, to platí hlavně pro maliníky a ostružiníky, které často vyhodí spoustu nových šlahounů.

Peckoviny vynechte

Když skončíte s bobulovitými keři, soustřeďte se na to, jak prořezat stromy na zahradě, a to jádroviny, tedy jabloně a hrušně. Platí už popsané zásady, kromě toho ale myslete i tvarování koruny. Stranou nechte peckoviny, ty je lepší prořezat až po sklizni. Prořezávku udělejte také u okrasných keřů jako jsou růže, vistárie, plamének, myrty, hortenzie a další. V únoru můžete ostříhat rovněž okrasné živé ploty jako habr, líska nebo buk, dále odolné trvalky.

 

Jak prořezat maliní pro bohatou úrodu?

 

Zdroje: Gardenista, Homes & Gardens, Steve Chilton -IdealHome

Zdroje foto: pixabay.com

 



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 15.02.2024
Reklama
Reklama