Postřiky stromů proti škůdcům: Kdy a jaké aplikovat?

Postřiky stromů proti škůdcům: Kdy a jaké aplikovat?
Postřiky stromů proti škůdcům. Před nástupem jara musíte zatočit se škůdci, kteří přezimovali na stromech ve vaší zahradě. Aplikací postřiků se jich snadno zbavíte. Jak na to?

Preventivní opatření pomohou

První postřiky stromů proti škůdcům je dobré provést už nyní s blížím se koncem února. Mráz a zobáky ptáků hledajících potravu jsou pro mnoho hmyzích škůdců dvojitou zhoubou, která se v zimním období postará o jejich redukci. Přesto to často k jejich vyhubení nestačí. Užitečné je proto už na podzim podniknout některé kroky, aby se škůdci zbytečně nešířili. Třeba obrátit kolem stromů listí s horní vrstvou půdy, aby se ponravy dostaly na povrch a mráz je zničil. Odstraňte plevel ze záhonů, protože ten je pro škůdce také šikovným zimovištěm. Také pokud instalujete na zimu do zahrady krmítko, přiláká to ptáčky, kteří později budou rádi přilétat k vám a postarají se i o hmyz v zahradě.  

Každý strom chce něco jiného

Jaké postřiky proti škůdcům volit? Řiďte se druhem stromu a typem škůdců, které ho napadají nebo napadení jimi hrozí. Je dobré prohlédnout listy a plody a udělat si rozbor o jaké škůdce a choroby jde. Škůdců je celá řada od mšic, přes štítenky, svilušky ovocné po například hálčivce a vlnovníkovce. Také spektrum chorob je pestré, třeba rzivost hrušní, strupovitost jabloní a hrušní, moniliovitost nebo červená skvrnitost peckovin. Je tedy velkou chybou předpokládat, že s jedním postřikem docílíte stejný efekt po celé zahradě. Něco jiného budou chtít jádroviny jako hrušně a jabloně, odlišný druh vyžadují třeba peckoviny jako je švestka. Zaměřte se proto na potřeby každého stromu zvlášť. Existují sice i kombinované postřiky, ale ty je také třeba použít uvážlivě.

Tip pro ekology

Jestliže máte ekologické cítění a použití chemikálií se vám příčí, můžete zvolit postřiky proti škůdcům na základě parafínového oleje. Přípravky z něj vyrobené se používají jako insekticidy a herbicidy. Zároveň jsou bezpečné pro užitečný hmyz, jehož larvy obvykle zazimují jinde než v místech, kde ho aplikujete. Poslouží pro ovocné i okrasné stromy a také keře. Účinný je proti roztočům a mšicím. Parafínový olej zamezí larvám škůdců přístup ke kyslíku a ty se udusí. Můžete si postřik připravit i sami, počítejte se 100 ml oleje na 6 litrů vody.

Přípravek dva v jednom

Kromě olejových postřiků proti škůdcům je vhodné aplikovat i fungicidy na hubení houbových chorob. V tomto případě se osvědčuje například vápenná síra. Přípravky z ní jsou tak trochu 2 v 1, protože si poradí jak s houbami, tak s hmyzími larvami. Vápenná síra se vyrábí reakcí síry a stavebního vápna (hydroxid vápenatý) a z ekologického pohledu je také dobře akceptovatelná. U vápenné síry dejte ale velký pozor na načasování postřiku proti škůdcům. Kdybyste stříkali až ve chvíli, kdy se z pupenů klubou lístečky, omezíte růst a snížíte výnos stromu.

Za jakých dnů stříkat?

Nejvhodnější chvílí pro aplikaci postřiků proti škůdcům je okamžik, kdy je strom ještě bez listí nebo jeví první známky rašení, tedy než pupeny začnou bobtnat a pukat. Ideální je pro postřiky proti škůdcům slunečný den, kdy nefouká vítr ani se neschyluje k dešti a teploměr ukazuje alespoň 8 °C, nebo ještě lépe 10 °C a více. Čím teplejší počasí, tím účinnější bude akce, protože škůdci se nadýchají většího množství a zemřou. Nestříkejte před deštěm, účinek ochrany by byl minimální. Důležitá je pečlivost a technika. Jedině precizní práce bude mít efekt. Nastříkejte pozorně i ta nejjemnější zákoutí větviček, jejich spodní strany, věnujte pozornost prasklinám. Hodně škůdců se skrývá ve staré kůře, proto může být užitečné ji nejdříve opatrně odstranit a odhalit tak jejich útočiště. Likvidace potom bývá snazší. Na postřiky proti škůdcům se dobře oblečte. Samozřejmostí by při aplikaci měly být holínky, gumový plášť, ochranné brýle, klobouk, rukavice.  

Jak prořezat stromy na zahradě?

 

Zdroje: Lisa Jo Lupo – The Spruce, Deep Green Permaculture, Benedict Vanheems - GrowVeg

Zdroje foto: freepik.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 16.02.2024
Reklama
Reklama