Jak prořezávat vinnou révu?

Jak prořezávat vinnou révu?
Jak prořezávat vinnou révu. Probrali jsme prořezávání stromů, komplikovanější je to s vinnou révou. I tu je ale na jaře potřeba prořezat a povíme si, jak při tom postupovat.

Zvýšíte kvalitu hroznů

Nastává čas, kdy byste měli prořezat vinnou révu. U vinné révy musíte řezat tzv. na čípek. Co to znamená? Je třeba nechat ještě malý kousíček dřeva za očkem. Na jednom výhonu byste měli ponechat maximálnějedno nebo dvě očka. Pokud máte šanci někde kouknout pod ruce zkušenému zahradníkovi, který řez vinné révy provádí, rozhodně toho využijte. Důležité je odstranit slabé výhony a ponechat jenom ty nejsilnější. Pokud byste řez opomněli provést, budete mít sice dost hroznů, na jejich počet opomenutí vliv mít nebude, ale budou bohužel nevalné kvality. Správně provedeným řezem ale zvýšíte velikost a kvalitu hroznů.

Podpořte růst správným směrem

Poté, co jste vinnou révu zasadili, zkraťte prvním rokem hlavní stonek o třetinu a boční výhonek na jeden pupen. Nesmí vás odradit, že rostlina vypadá jako osamělý kůl, s příchodem jara se rozroste. V květnu poté seřízněte postranní větve na délku pěti listů. V případě, že z nich vycházejí nějaké malé výhonky, zkraťte je na jeden list. Přivažte stonky k nosné konstrukci provázkem, podpoříte tím vinnou révu v růstu správným směrem.

Posilněte hlavní stonek

Druhým rokem se zaměřte na posilnění hlavního stonku, ze kterého by mělo vycházet šest až dvanáct stonků, ne více. Vinná réva začne pokrývat dráty nebo mřížoví, na kterých roste. Při prořezávání dalších stonků ji proto budete muset vytvarovat ve směru, kterým chcete, aby rostla. Zároveň svažte všechny stonky, které rostou směrem od podpěry. Pokud se již vyvíjejí nějaké hrozny, odstraňte je, protože odvádějí energii od kořenového systému a dlouhodobě oslabují vaši rostlinu.

Nebojte se radikálního řezu

Třetím rokem už poroste réva ve tvaru a směru, který chcete. Pravděpodobně budete moci sklidit první hrozny. Tuto zimu byste měli hlavní stonek opět zkrátit asi o třetinu, zpět na zdravý pupen na porostu, a zkrátit boční stonky na délku dvou silných pupenů.Nedělejte si opravdu žádné starosti s příliš tvrdým prořezáváním – vinná réva rychle roste a plodí pouze na nových výhoncích, takže se radikálním prořezem nepřipravíte o úrodu.

Květnové a letní zásahy

Pokud se vaše réva na jaře hodně rozrostla, je to dobré znamení, ale chcete-li, aby rostlina zaměřila svou energii na produkci ovoce a umožnila vzduchu a slunci, aby se k němu snadno dostaly, budete ji muset v květnu trochu zastřihnout. Odřízněte některé listy, zejména ty, které zakrývají vyvíjející se hrozny, a všechny nové výhonky, které nedrží hrozny. Květen je také vhodnou dobou pro vyvázání všech stonků, které rostou pryč od svých opor. Pokud máte na révě hodně hroznů, budou malinké, takže je vhodné jejich počet zredukovat. Na každé straně stonku ponechte jen jeden nebo dva hrozny a zbytek odstraňte. Rostlina pak zaměří svoji energii na to, aby zbývající hrozny byly větší a lepší kvality.

Jak prořezat stromy na zahradě?

Zdroje: RHS, Ally North – Rootsplants, Gardenersworld

Zdroje foto: freepik.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 18.02.2024
Reklama
Reklama