Co se seje v únoru? Která otužilá semena mohou do půdy?

Co se seje v únoru? Která otužilá semena mohou do půdy?
Co se seje v únoru? Když na konci února dává počasí najevo, že zima už řekla svoje poslední slovo, je na čase přemýšlet, co v zahradě zasít. A pustit se do práce. 

První ředkvičky

Pokud nastane teplejší období, můžete už na sklonku února do teplého pařeniště vysít semena ředkviček. Jak zajistit správnou teplotu pařeniště? Pomůže vám kompost, který do něj vpravíte, ten zvyšuje organické teplo. Užitečnou pomocí k zajištění dostatečné teploty může být také zakrytí oseté plochy netkanou textilií. Když podmínky budou ideální, možná se už na konci března budete moci těšit z první letošní úrody chřupavé zeleniny.

Vrhněte se na mrkev a petržel

Jestliže na konci února venkovní teplota převýší 5 °C a dlouhodobější předpověď říká, že by měla na těchto hodnotách vydržet, potom nastane správný čas i na výsev otužilejších zeleninových druhů. Které máme na mysli? Jde hlavně o kořenovou zeleninu, a to mrkev a petržel. Ty jsou odolné. Ostatní druhy se vyplatí je předpěstovat v interiéru, což je předmětem jiného článku. I tak je ale dobré před výsevem půdu s dostatečným předstihem prohřát, a to pomocí zakrytí fólií nebo poklopem ze skla. Díky tomu se bude akumulovat teplo.

Pořiďte si půdní teploměr

Raná karotka není tak odolná jako ředkvičky, takže pokud máte sebemenší pochybnosti o tom, jestli vyšší teploty dlouhodobě vydrží, je lepší ještě trochu počkat. Můžete si pořídit půdní teploměr, pokud si nejste jistí. Teplota vzduchu totiž také trochu zkresluje. Můžete mít pocit, že už je ten správný okamžik, ale musíte mít na paměti, že teplota půdy bude nižší. Neprohřeje se stejně rychle jako vzduch. Její prohřátí urychlíte právě zmiňovaným přikrytím.  

Čas na česnek i květiny

Co dále můžete dát ven? Semena fazolí také mohou do půdy, protože jsou odolné, taktéž vlčí bob. Také pastináky a tuříny nevyžadují příliš náročné pěstování a vykazují značnou odolnost. Zkuste také vysadit česnek. Ovšem ve všech případech platí podmínky zmíněné pro kořenovou zeleninu. Z květin může do půdy cosmos, lichořeřišnice, sladký hrášek a mrazuvzdorné muškáty.

Které druhy zeleniny je dobré předpěstovat?

Zdroje: Gardeners World, Twinkl, Southern Living

Zdroje foto: Pixabay.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 18.02.2024
Reklama
Reklama