Trendy ve stínění: Co je lepší, žaluzie nebo rolety?

Trendy ve stínění: Co je lepší, žaluzie nebo rolety?
Co je lepší žaluzie nebo rolety? Pokud vás příliš obtěžují sluneční paprsky pronikající okny do vašeho bytu nebo domu, je na čase s tím něco podniknout. Jaké stínění zvolit?

Ušetříte energii za topení i klimatizaci

Hovoříme-li o stínění oken, jedna věc jsou současné trendy, druhá věc, co vám konkrétně bude pro vaše účely vyhovovat. Zvolit žaluzie nebo rolety? V současnosti získávají silnou oblibu předokenní rolety. Kromě velmi dobré ochrany před nežádoucími slunečními paprsky pomáhají k výrazným energetickým úsporám, což je dáno jejich koncepcí. Minimalizují tepelné úniky okny. Zároveň nepouštějí teplot slunečních paprsků dovnitř. Díky nim tak v zimě uspoříte za vytápění místnosti, v létě pro změnu za klimatizaci. Pokud rolety stáhnete, mezera mezi oknem a roletou vytvoří izolační vzduchový polštář. Bonusem navíc je, že roleta utlumí hluk zvenčí. Není problém rolety namontovat na stávající budovu. Ovšem finanční náklady jsou samozřejmě vyšší, než pokud je montujete rovnou během stavby domu. Jde ale o investici s návratností díky zmiňovaným úsporám. Ovládání je různé: lankem, popruhem, klikou nebo automaticky elektromotorkem. 

Odolnější řešení

Další možností jsou venkovní žaluzie. I s nimi docílíte úspor za topení a klimatizaci. Plusem proti roletám je, že nebrání proudění vzduchu. Během jejich používání pro lze snadno větrat, když nastavíte lamely žaluzií do potřebné polohy. Lépe také odolávají UV záření i povětrnostním podmínkám. Proto se jako vhodnější a odolnější řešení jeví žaluzie než rolety. Je lepší, pokud jsou umístěny venku, protože tak mnohem lépe plní popsané funkce. Navíc žaluzie jsou velmi odolné a lehké. Můžete si vybrat, zda chcete horizontální nebo vertikální.

Univerzální recept neexistuje  

S vnitřními žaluziemi si úspory energie nezajistíte, navíc se mnohdy vlivem slunečního svitu přehřívají. Proč tedy hodně lidí vnitřní žaluzie přesto volí? Jsou levnější, také se snáze ovládají. U exteriérových žaluzií bývá nákladnou položkou elektrické ovládání jejich nastavení. Podobně vnitřní rolety jsou také levnější než ty vnější. Přicházíte ale opět o izolační vzduchový polštář i úspory energie. Konečně si můžete pořídit pouhý závěs, který ale samozřejmě nevytvoří tepelnou zábranu už vůbec. Slouží pouze k vytvoření stínu. Nejmultifunkčnější a nejekonomičtější řešení tedy představují venkovní žaluzie. Nemusí ale být vhodné pro každého. V rozhodování, zda volit žaluzie nebo rolety, hraje roli pochopitelně cena, možnosti vnější montáže, efekt, který od zastínění očekáváte. Proto univerzální řešení pro každého neexistuje. Někdy o úspory až nejde, ve hře je polostín a estetický efekt.

Zdroje: QuickFit Blinds & Curtains, English Blinds, Dollar Curitains and Blinds

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 26.02.2024
Reklama
Reklama