Proč mít u domu vchodovou stříšku?

Proč mít u domu vchodovou stříšku?
Proč mít u domu vchodovou stříšku? Někdo ji považuje za zbytečnost. Pravda je ale taková, že jde o velmi užitečný prvek, který prodlouží životnost vchodu vašeho domu.  

Někdo s krytým vstupem nepočítá

Když se během vašeho návratu domů rozprší, může se vám snadno stát, že než u vchodových dveří do domu najdete v tašce klíče, pěkně promoknete. Když budete mít nad vchodem stříšku, zůstanete v suchu. Takový příklad ale není jediným důvodem, proč si vchodovou stříšku pořídit, pokud nemáte nějak vyřešený krytý vstup. Někdo počítá s krytým přístupem do domu od vchodové branky už v rámci stavby domu, další stavitel tuto otázku ale neřeší. Nechává od vchodu nezakrytou cestičku. Dodatečně zjistí, že mít vstup do domu nějakým způsobem ochráněný je dobrý nápad. Vchodová stříška může být vhodným řešením.

Ochrana proti živlům

Proč si vchodovou stříšku pořídit? Jde o levné řešení situace, kdy je vchod do vašeho domu vystaven na pospat živlům, tedy především dešti, ale také slunečnímu záření a větru. Pořízení vchodové stříšku není příliš nákladnou investicí a z dlouhodobého pohledu se rozhodně vyplatí. Můžete navíc volit z různých typů vchodové stříšky, takže jistě najdete nějakou, která bude i esteticky ladit s fasádou vašeho domu a jeho charakterem a se vstupem bude ladit. Montáž stříšky nebývá tak složitá a šikovný kutil ji většinou dokáže zvládnout bez pomoci odborníka.

Přístavky nebývají estetické

Pořízení vchodové stříšky je lepším způsobem, jak ochránit vchod než dodatečně uvažovat o nějakém přístavku. Není-li s krytým vchodem počítáno rovnou v projektu a následné stavbě, obvykle je složité navrhnout a vybudovat přístavek, který by byl funkční a zároveň esteticky ladil s domem. Vhodná vchodová stříška pak mnohdy udělá lepší službu. Nenaruší koncepci vstupu, a přitom splní na ni kladené požadavky. 

UV filtr i dostatečná světelná propustnost

Dostupné vchodové stříšky mohou mít různou podobu. Obvykle se skládají z ramen, zhotovených z kombinace galvanizované oceli a hliníku. Ta zajišťují oporu pro vlastní stříšku tvořenou polykarbonátovou nebo akrylátovou deskou. Materiály používané na krytí vstupu vykazují velkou odolnost vůči vnějším vlivům a dlouhou životnost. Obsahují 90 % UV filtr, takže zajistí dostatečnou ochranu před slunečními paprsky. Přitom ale zároveň propouštějí světlo, a to zhruba v 70–90 %. Vchodová stříška díky popsaným vlastnostem dokáže ochránit vstupní dveře a domovní fasádu kolem nich a zvyšuje tím pádem jejich životnost. Aby stříška poskytla dostatečnou ochranu, je vhodné, aby byla delší na obě strany dveří minimálně o 20 cm.

Zdroje: Miko Engineering, Aurae, Fording Bridge, Abla Canopies,

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 28.02.2024
Reklama
Reklama