Co s poškozeným trávníkem s holými místy?

Co s poškozeným trávníkem s holými místy?
Co s poškozeným trávníkem s holými místy? Možná jste teď po zimě zjistili, že trávník na vaší zahradě poškozený. Nastává čas na jeho opravu. Pomůžeme vám s ní, není to nic složitého.

Zastavte šíření plevele a zlepšete vzhled

Pokud váš trávník vypadá opotřebovaně a nerovnoměrně, opětovným výsevem nebo zatravněním postižených oblastí můžete jeho vzhled na jaře vylepšit. Mrazivé nebo mokré zimy si mohou vybrat na trávníku svoji daň, zvláště pokud se po něm hodně chodí. Možná se ve vašem trávníku vyskytují nějaké prohlubně nebo naopak kopečky, které ztěžují sekání, případně řídká místa na okrajích, do kterých zasahují nežádoucí rostliny. Oprava těchto nedostatků pomůže zastavit šíření nežádoucího plevel, který kolonizuje holé oblasti v trávníku. Zlepšíte tak celkový vzhled trávníku.

Ideální období k opravě
Jaro je ideálním obdobím pro opravu trávníku, zejména když je vlhké a chladné počasí. Trávník se v těchto podmínkách s největší pravděpodobností velice dobře a rychle zotaví. Pokud je ale váš trávník v opravdu špatném stavu, možná budete muset zvážit jeho opětovné položení nebo opětovné osetí. Jenom opravit holá místa by v takovém případě nemuselo představovat efektivní řešení.

Dvě možnosti

Poškozená nebo holá místa trávníku můžete opravit buď vysetím vhodného travního osiva, nebo záplatováním s pomocí kousku trávníku vyhrabaného z jiné části zahrady, případně novým trávníkem, pokud ho máte k dispozici. Druhá varianta přináší okamžité výsledky, ale nemusíte mít vždy v zásobě použitelný kus. Výsev travního osiva tak může být často jednodušší a levnější, jenom si musíte na zazelenání nového travního koberce nějakou dobu počkat.

Jak vybrat vhodné osivo na holá místa?
Pokud byla holá plocha způsobena tím, že se trávník nachází ve stínu, zvolte směs semen speciálně určenou pro stinná místa. Pokud se trávník silně opotřebovává neustálým chozením, vyberte robustní užitkovou směs osiva trávníku. Travní osivo se rychle a snadno vysévá, je relativně levné a můžete si vybrat směs semen, která bude přesně vyhovovat vašim pěstebním podmínkám. Bude ale trvat několik měsíců, než se trávník plně etabluje a vytvoří hustý zelený kožich.

Jak postupovat při opravě osetím?

Vyřízněte poškozenou oblast trávníku ve formě čtverce. Proryjte lehce půdu vespod do hloubky asi 5 cm, tak aby se načechrala. Potom ji zpevněte, stačí nohama, aby se vytvořil rovný povrch. Travní semeno rovnoměrně rozprostřete po připravené půdě v množství doporučeném na obalu – obvykle asi 15–25 g na m². Semena zakryjte lehkým posypem ornice nebo domácím kompostem, aby je neodhalili ptáci. Můžete také proti ptákům prostor přikrýt textilií, kterou na okrajích připevníte kolíkem. Jemně pokropte vodou. Dobrých výsledků můžete dosáhnout také předklíčením semen před výsevem. Přidejte je do vlhkého kompostu bez rašeliny v kbelíku a přikryjte potravinovou fólií. Umístěte na místo s teplotou nepřesahující 15 °C. Po třech dnech zkontrolujte, zda nejeví známky klíčení, a pokračujte v každodenní kontrole, dokud neuvidíte, že se objevují malé bílé klíčky. Poté směs zasejte podle výše uvedeného postupu.

Jak postupovat při doplnění kusem trávníku?

Pro okamžitou opravu můžete poškozené místo zalepit zdravým trávníkem z jiné oblasti zahrady, kde vám nebude chybět, nebo použít nový trávník, pokud ho máte. Opět vyřízněte čtverec poškozeného trávníku a proryjte odhalenou půdu do hloubky asi 5 cm. Zpevněte povrch. Vyřízněte stejně velký čtverec zdravého trávníku z jiné části zahrady nebo z nově zakoupené role trávníku. Umístěte zdravý kus trávníku do připraveného čtverce a pevně jej udusejte, abyste se ujistili, že sedí na stejné úrovni jako okolní trávník. Okraje trávníku stlačte hřbetem hrábí a do štěrbin kolem okrajů zahrňte písek. Důkladně zalévejte.

Zdroje: RHS, True Value, Scotts, Lawn Starter

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 11.03.2024
Reklama
Reklama