Má smysl využít služeb bytového architekta?

Má smysl využít služeb bytového architekta?
Má smysl využít služeb bytového architekta? Máte pocit, že povolat při plánované rekonstrukci domu či bytu bytového architekta je zbytečnost nebo rovnou luxus? Nemusí to ale platit vždycky.

Abyste nezapomněli na detaily

Většina lidi je přesvědčena, že přesně ví, jak by jejich domov měl vypadat. Návrh rozvržení bytu by proto pro vás měl být hračkou. Jenže, když se pustíte do konkrétnějších úvah o podobě interiéru, možná se v nich začnete ztrácet. Vynořují se nové a nové požadavky, nejste schopni se rozhodnout pro konkrétní řešení. V takovém případě není od věci oslovit architekta, aby vám poradit. Nejde také jenom o vizuální stránku budoucího interiéru, architekt myslí i na jeho funkčnost. Třeba na to, abyste měli dostatek úložných prostor i v budoucnosti. Aby všechno mělo správnou orientaci a nesvítilo vám zbytečně sluneční světlo na kuchyňský stůl. Jde o zdánlivé detaily, ale pokud je opomenete, pořádně vám znepříjemní život.

Jiný pohled bývá užitečný

Může se vám totiž stát, že řešíte hlavně design interiéru a na funkční detaily zapomenete. Architekt vás na ně upozorní a navrhne vhodné řešení, které vás uspokojí jak esteticky, tak i prakticky. Zohlední vaše potřeby i vkus, zamyslí se nad tím, jak to udělat, aby byt svým uspořádáním vyhovoval i v budoucnosti. Proto jeho služby nejsou vyhozenými penězi. Mohou být užitečné dokonce i v případě, že o všem máte jasno. Nabídnou vám nový pohled na uspořádání, které jste vymysleli a možná vás upozorní na věci, které by vás teď ve chvíli plánování ani nenapadly, ale po realizaci plánů se ukážou jako problém. Velmi užitečné jsou jeho služby také v případě, že váš byt či dům je malý a bojujete o každý kousek místa. Ukáže vám, jak maximálně využít prostor.

Bere ohled na váš vkus a životní styl

Výsledkem práce je návrh jedné nebo místností či celého bytu nebo domu. Řeší celkové uspořádání, aby bylo funkční, netrpěli jste nedostatkem světla. Přemýšlí o nejvhodnějším místě ke spaní, k umístění pracovny. Od celku pak postupuje k detailům. Nejprve k nábytku, tečkou jsou dekorace. Architekt vás vyzpovídá ohledně požadavků na celkový styl, barevnost interiéru, typ nábytku, charakter dekorací. Z toho bude vycházet. Bude brát ohled na váš životní styl, počet lidí v domácnosti. Navrhne vám i konkrétní kusy nábytku a dekorací a může udělat i 3D vizualizaci. Společně se domluvíte a všechno budete dolaďovat. Kolik za to? Záleží na tom, co všechno budete řešit, zda jednu místnost nebo celý dům. Jde o tisíce, nebo třeba v případě většího domovního celku desetitisíce.

Zdroje: Hezkey, Videobydleni, Utulne

Zdroje foto: Freepik.com

 

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 17.03.2024
Reklama
Reklama