Jaká prkna použít na terasu?

Jaká prkna použít na terasu?
Jaká prkna použít na terasu? Pokud se chystáte budovat u domu terasu, čeká vás rozhodnutí, jaká prkna zvolit. Nebojte se, poradíme vám, abyste se ve výběru snáze orientovali.

Drážkování jako protiskluzová úprava

Při výběru terasových prken budete volit mezi drážkovanými a hladkými. Ohlídejte si, aby byla správně ohoblovaná a dobře naimpregnovaná, to jsou základní vlastnosti, které by měla prkna především splňovat. Mají vždy profil s úhlem 90°. Proč nejsou zkosená? Z jednoduchých důvodů. Klouzala by. I když bude vaše terasa zastřešená, na prkna stejné působí vzdušná vlhkost a případné navlhnutí zvyšuje riziko úrazu. Drážkování prken, které může být jak jednostranné, tak dvoustranné je také velmi užitečné. Zlepšuje protiskluzové vlastnosti. Proto pokud vám tato úprava vzhledově nijak nevadí, je dobré sáhnout po prknech drážkovaných, nikoliv hladkých. Záleží ale na vašich prioritách.

Kam vlhkost nemůže

V nabídkách výrobců najdete rovněž prkna s T-klipem. Jsou výhodnou volbou, protože se díky drážkám umístěným z boku snadno montují. Zároveň tímto způsobem montáže do nich neuděláte otvory. K čemu je to dobré? Vlhkost do nich proniká mnohem hůř, což je také fajn vlastnost.

Stejný materiál hranolů i prken

Prkna na stavbu terasy můžete pořídit z různých dřevin. Každá dřevina má specifikum jiného rozměru, ať už jde o tloušťku, šířku i délku. Silná mohou být buď 24, 26, 27 nebo 28 mm, široká od 90 přes 120, po 143 a 144 a nakonec i 146 mm. Délka je různá – 2, 3 a 4 metry.  Dostanete k nim pochopitelně i hranoly pro podkladový rošt. Důležité je, aby byly ze stejné dřeviny, a tedy vykazovaly shodné vlastnosti. Jinak by mohly nastat problémy, protože různé dřeviny různě pracují vlivem vlhkosti, dále jsou různě měkká či tvrdá apod. Proto není vhodné mít z jiného materiálu podkladové hranoly a z jiného vlastní terasová prkna.

Podle prken vybírejte olej i vruty

Podle vybraných vyberte vhodné vruty pro jejich upevnění. Těch je také celá řada a každý se hodí pro jiná prkna. Nechte si v tom poradit při nákupu. Totéž platí i olej určený k povrchové úpravě prken. I ten volíte podle druhu vybraných prken. Ve hře je také trvanlivost prken. U prken na terasu je třeba zajistit dlouhou životnost. Prkna se proto také upravují k exteriérovému použití. Nejlepší volbou je tepelná úprava. Díky ní si terasová prkna zachovají vlastnosti a tvar opravdu dlouhou dobu, což je žádoucí.

Nejodolnější dřeviny na výběr

S jakými dřevinami se v sortimentu nabídky terasových prken setkáte? Především jde o evropský a sibiřský modřín. Dále je tu tepelně upravovaná borovice a borovice douglaska nebo akát. Pokud jde o exotiku, je tu massaranduba, případně bankgkirai. Musíme samozřejmě zmínit také Thermowood. Můžete ovšem sáhnout i po prknech z dřevoplastů, tedy prken typu WPC. Vykazují stálý tvar, jsou odolná vůči hnilobě i klimatickým a povětrnostním podmínkám.  Která ze zmiňovaných jsou nejlepší volbou? Vynikající vlastnosti má sibiřský modřín. Druhé pořadí jak v oblíbenosti, tak ve výhodných vlastnostech představuje borovice douglaska. Pochopitelně i tady ale hrají roli vaše priority.

Zdroje: Vaiminda, Anova Boids, Deck Direct, Family Handyman

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 18.03.2024
Reklama
Reklama