Péče o květinovou zahradu na konci března

Péče o květinovou zahradu na konci března
Péče o květinovou zahradu na konci března. První jarní den máme za sebou. Ačkoliv chladné počasí ještě může přijít, je na čase se zahradě věnovat. Co všechno byste měli do konce března stihnout?

Udělejte si analýzu půdy

Společně s námi si udělejte takový přehled prací, které byste měli mít na přelomu března a dubna na zahradě hotové. Pokud se trošku zpozdíte, nic se neděje, ale neměli byste nic zanedbat. Počítejte také s tím, že počasí nemusí být ještě zcela předvídatelné, mění se. Chvíli je teplo, chvíli zima. Může také vydatněji pršet či ještě sněžit. To znamená, že půda bude mokrá. V takovém případě nechoďte zbytečně po zahradě. Sešlapáváním dochází ke zhutnění půdy, což povede k jejímu špatnému odvodnění a také horšímu pronikání kořenů půdou. Co můžete udělat pro svoji zahradu dále? Chcete-li v nadcházející zahrádkářské sezóně docílit maximálních úspěchů, nechte otestovat vzorek půdy, abyste zjistili, jaké živiny je třeba do ní doplnit.

Věnujte pozornost růžím

Mít na zahradě záplavu květin, to je krása. Na sklonku března je nejvyšší čas věnovat pozornost stromkovým růžím. Ze stromků či keříků opatrně odstranit zimní záhrab, který je kryl před chladem, a postupně je prořezat. Pryč půjdou všechny zmrzlé a odumřelé části. Ta nejvhodnější doba pro provedení řezu nastává ve chvíli, kdy pupeny čili očka jeví první známky zčervenání. Slabším keříkům postačí ponechat tři očka, silnějším pět nebo šest.  Máte-li popínavé růže, potom jejich hlavní výhony ponechte pěkně růst, odstraňte jenom ty, které jsou staré či poškozené. Ovšem sestříhejte jim boční výhonky, kterým ponechte pouze několik centimetrů, jinak se z porostu stane nekontrolovatelná džungle, a to jistě nechcete.  Aby letos růže dobře prosperovaly a odměnily vaši snahu bohatou záplavou květů, pohnojte je. Nejvhodnější je samozřejmě speciální hnojivo určené přímo pro růže.

Čas pro cibuloviny a odolné letničky

Vysaďte nové jarní cibuloviny, pokud chcete, aby vám v příštím roce krásně vykvetly. Jestliže už vám vaši zahrádku zdobí některé jarní cibuloviny jako například narcisky, a už odkvetly, otrhejte všechny vyvíjející se semeníky a listy rostlin nechte přirozeným způsobem odumřít. Tento postup praktikujte už všech jarních květin. Nenechte je nasadit semena. Nastává také čas na výsadbu letních cibulovin, růží i popínavých rostlin. To ale v pouze případě, že už je tepleji. Půda pro výsadbu musí být trochu vyschlá a už zahřátá jarními slunečními paprsky.  Mezi odolné letničky, které mohou za příznivého počasí putovat do půdy, patří třeba macešky.  Ostatně předpěstovávání letniček už se určitě pilně věnujete. Pěstujete-li vřes, rododendrony, azalky, kamélie, dodejte těmto rostlinám živiny vhodným hnojivem.  

Zdroje: Gardeners World, The Spruce, Rural Sprout, Nature & Garden

Zdroje foto: Freepik

 

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 26.03.2024
Reklama
Reklama