Beránek jako velikonoční klasika. Návod na pečení.

Beránek jako velikonoční klasika. Návod na pečení.
Beránek jako velikonoční klasika. Návod na pečení. Připravit si velikonoční dort ve tvaru beránka není tak složité, i když nemáte s pečením žádné velké zkušenosti.

Ingredience, které potřebujete

Výroba velikonočního beránka se může na první pohled zdát jako složitá, ale když si všechno rozepíšeme do jednoduchých kroků, uvidíte, že to zvládnete. Vyrobíte si těsto, které upečete ve formě na beránka, přelijete polevou a dozdobíte.

6 vajec, 200 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g polohrubé mouky, 200 g másla, 100 ml mléka, trochu tuku na vymazání formy, trochu hrubé mouky na vysypáníí formy, smetanový sýr, strouhaný kokos, kousky želé, čokolády, mandle, lískové oříšky na dekoraci – oči, nos atd.

Připravte si bílky a formu

Bílky oddělte od žloutků. Ujistěte se, že v bílcích není ani stopa po žloutku, jinak se správně nevyšlehají do tuhého sněhu. Vinný kámen: Použijte ho, aby si bílky udržely pevnost a tvar. Vložte bílky do malé misky. Nechte je 30 minut stát při pokojové teplotě. Mezitím předehřejte troubu na 190 °C. Vnitřek beránčí formy důkladně vymažte tukem a vysypte moukou.

Vyrobte těsto

Ve velké misce pomocí ručního mixéru nebo kuchyňského robota vyšlehejte máslo a cukr, dokud nevznikne nadýchaná pěna. Bude to trvat zhruba pět až sedm minut. Přidejte vanilku. V druhé míse dvakrát prosejte mouku, přidejte do ní prášek do pečiva a sůl. Přidejte polovinu moučné směsi k máslové směsi a dobře mixérem či robotem prošlehejte. Přilejte mléko a znovu dobře do hladka prošlehejte. Přidejte zbytek moučné směsi a šlehejte, dokud se vše dokonale nespojí a nevytvoří hladký krém.

Ušlehejte tuhý sníh z bílků

Šlehací metly mixéru zcela vyčistěte a osušte. Do mísy s bílky přidejte vinný kámen. S čistými šlehači šlehejte vysokou rychlostí, dokud se na sněhu nevytvoří tuhé špičky, ale nepřešlehejte je. Pokud vaše šlehače nebudou zcela suché a bez zbytků tuku, bílky se nevyšlehají. Do těsta vmíchejte čtvrtinu bílků a vymíchejte do krému, poté zbylé bílky.

Vlijte těsto do formy

Těsto opatrně vlijte do spodní poloviny formy (spodní polovinu tvoří obličej beránka). Umístěte horní formu (zadní stranu beránka) na vrchol a spojte švy (ujistěte se, že polovina s větracím otvorem je nahoře, aby mohla unikat pára). Položte formu na plech.

Pečte těsto

Beránka pečte, dokud párátko vpíchnuté do větracího otvoru nebude zcela čisté bez zbytků těsta. Potrvá to 45 až 50 minut. Nechte beránka vychladnout ve formě při pokojové teplotě po dobu 15 minut. Poté ho vyjměte opatrně z formy na mřížku, aby úplně vychladl na pokojovou teplotu.

Vyrobte si polevu

Ve velké míse ručním mixérem vyšlehejte smetanový sýr s trochou másla (na 250 g sýry asi 100 g másla) do hladka. Postupně zašlehejte cukrářský cukr a vanilku. Polevu rovnoměrně rozetřete po celém dortu. Pro snazší aplikaci přidejte polevu do zdobicího sáčku opatřeného cukrářskou špičkou. Polevou rovnoměrně potřete beránka, špachtličkou vyhlaďte. Nemusí to být úplně dokonalé, protože polevu posypete strouhaným kokosem. Přidejte oči, uši a nos ze želé nebo kousků čokolády. Pokud vám kokos zbyl a chcete, obarvěte ho zeleným potravinářským barvivem a naaranžujte jej kolem beránka, aby napodoboval trávu.

Jak skladovat jehněčí koláč

Kvůli polevě ze smetanového sýra doporučujeme beránka skladovat pod krytem na dort v lednici, kde vydrží až pět dní. Pokud nemáte kryt, můžete si ji vytvořit převrácením velké skleněné mísy přes dort na velkém talíři. Pro nejlepší chuť a texturu vyjměte dort z lednice 30 minut před podáváním.

Zdroje: Taste of HomeTOP Recepty, Apetit Online

Zdroje foto: Pixabay.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 29.03.2024
Reklama
Reklama