Jak správně voskovat starožitný nábytek?

Jak správně voskovat starožitný nábytek?
Jak správně voskovat starožitný nábytek? Máte doma nějaký kousek starožitného nábytku? Pokud ano, možná je nějak poškozený a vy uvažujete o tom, pustit se do jeho rekonstrukce. Poradíme.

Snadné nanášení

Nábytek je drahý, a starý nábytek rozhodně nepatří do starého železa, natož když se jedná o starožitné kousky. Nabízíme několik užitečných rad a tipů, jak restaurovat starožitný nábytek. Některé z těchto metod používají restaurátoři. Starožitný nábytek by měl mít vždy původní povrchovou úpravu. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je použít voskovou úpravu, protože se velmi snadno nanáší, vyčistí všechny staré nečistoty a udrží povrch starožitného nábytku pěkný. Při Nesprávná aplikace ale přinese šmouhy, rozmazání povrch bude matný. Proto je důležité dodržet správný postup nanášení vosku na nábytek.

Pracujte jedině se suchým povrchem

Než začnete, ujistěte se, že je povrch nábytku čistý a suchý. Klasický způsob čištění povrchu spočívá v použití vlhkého hadříku s přidáním malého množství octa do vody, čímž se odstraní část nečistot a prachu, které se v průběhu let nahromadily. Pokud ale použijete příliš mnoho octa, nemusí být výsledek dobrý, proto nejbezpečnějším a nejúčinnějším způsobem je čištění pomocí oživovače leštidla. Chcete-li dostat prach z nejmenších skulin, zkuste použít kartáček na prach s měkkými štětinami nebo dokonce zubní kartáček. 

Potřebujete bavlněný hadřík

Vosk na nábytek bude také působit jako čistič, protože odstraní část mastnoty a nečistot. Největší chybou při nanášení vosku na nábytek je nanesení příliš velkého množství najednou, protože to ztíží leštění, a pokud není povrch správně vyleštěn, bude fungovat naopak jako lapač prachu a zanechá povrch matný. Pro správný způsob nanášení vosku na starožitný nábytek použijte měkký, čistý bavlněný hadřík nebo hadřík, který nepouští vlákna, a vosk na nábytek nanášejte ponořením hadříku do plechovky s voskem a potom malým krouživým pohybem opatrně roztírejte vosk po celém povrchu dřeva.

Ošetřujte povrch jednou za tři měsíce

Vosk vtírejte energicky, ale tenkou vrstvou. Po aplikaci počkejte asi 30–60 minut, abyste se ujistili, že je povrch suchý a vsákl se do vašeho dřevěného povrchu. Teprve potom přichází na řadu leštění. Chcete-li dosáhnout požadovaného vzhledu, vyleštěte vosk pomocí čistého hadříku (nejlépe starého kousku froté tkaniny) a vyleštěte povrch ve směru vláken dřeva. Čím více leštění provedete, tím vyšší lesk získáte a čím více tenkých aplikací použijete stejnou metodou, tím lepšího vzhledu povrchu dosáhnete. Tento proces provádějte přibližně jednou za tři měsíce, protože nejen že udrží váš nábytek v pořádku, ale také ochrání dřevo a zajistí, že váš nábytek vydrží další stovky let, takže jej lze předávat z generace na generaci vaší rodiny. Pokud chcete mít jako protiól doma i nějaké avantgardní moderní kousky nábytku, můžete si vyrobit nábytek z palet

Zdroje: Antiques World, Enbook, How Stuff Works

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 29.03.2024
Reklama
Reklama