Jak vyfouknout vejce k ozdobení, aby nepraskla?

Jak vyfouknout vejce k ozdobení, aby nepraskla?
Jak vyfouknout vejce k ozdobení, aby nepraskla? Chcete si ozdobit velikonoční vajíčka a potřebujete je mít na špejli, aby se vám to povedlo? Musíte je vyfouknout. Není to tak složité. Poradíme vám.

Pomůže jehla

Skořápky slepičích vajec jsou sice tvrdé, ale zároveň křehké. Je proto trochu oříšek je nerozbít. Překvapivě ale zůstanou celé, i když je propíchnete jehlou. Ukážeme vám, jak vejce vyfouknout, abyste se mohli pustit do zdobení. Potřebujete čistou misku, jehla nebo připínáček; párátko či narovnanou kancelářskou sponku; čirou nebo maskovací pásku; syrové vejce; papírové ručníky; mýdlo a vodu.

Propíchněte otvory

Vyndejte vejce z lednice a nechte je zahřát na pokojovou teplotu. Umístěte malý kousek pásky na horní (špičatý konec) vejce a spodní (tlustší a oblejší) vejce. Pomocí jehly nebo připínáčku (jehla je ale nejvhodnější) propíchněte páskou otvor v horní části vajíčka. Držte vejce nad miskou, abyste zachytili veškerou tekutinu, která odkapává. Totéž proveďte na druhé straně vejce s jeho dnem. Zakruťte jehlou ve vajíčku, aby byl otvor ve spodní části větší než otvor nahoře.

Foukejte opatrně

Vezměte kancelářskou sponku nebo párátko a zapíchněte ho do otvoru ve spodní části vajíčka. Jemně zakružte koncem kancelářské sponky uvnitř vajíčka a dávejte pozor, abyste nepoškodili otvor. Můžete to udělat i jehlou. Otočte vejce a vyfoukněte vzduch do horní části vejce, přičemž nechte veškerý obsah vejce odkapat do misky ze spodního většího otvoru. Pokud si při foukání do horní části vejce všimnete, že ze spodní části vejce nevytéká žádná tekutina, zastavte se a pokuste se rozbít žloutek uvnitř vejce. Pokud do vejce fouknete příliš silně, zatímco nic nevychází, tlak může způsobit explozi vejce. Foukejte tedy s citem a opatrně.

Raději sušte déle

Jakmile si budete zcela jisti, že veškerý obsah vejce vytekl ven, opláchněte opatrně vaječnou skořápku teplou mýdlovou vodou. Ujistěte se, že jste dokonale vyčistili vnitřek a vnějšek vejce. Ponechte vejce špičatou stranou nahoru. Jakmile je vajíčko úplně suché, můžete začít ručně zdobit. Někdo preferuje barvení nevyfouknutých vajec přírodním způsobem, jiný si rád zhotoví vlastní kraslici k dekoraci domova.  Raději ho sušte cca hodinu, tedy 60 minut. Dobrou pomůckou pro odkládání vyfouknutých vajec jsou také kartony od vajíček. Ty mají v domácnosti překvapivě široké využití a můžete je poslat do druhého kola.

Zdroje: Sierra Nevada Journeys, Saunders Egg, YouTube

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 30.03.2024
Reklama
Reklama