Jak využít maximum tepelné energie v domě?

Jak využít maximum tepelné energie v domě?
Jak využít maximum tepelné energie v domě? Některé kroky vám pomohou přirozeným způsobem uspořit. Třeba co nejvíce využít působení sluneční energie. Jak na to?

Jižně orientovaná okna topí za vás

Máte větší počet oken v domě orientovaných na jih nebo jihozápad? Díky velkému počtu oken orientovaných na jih ve vašem domě budete moci v zimě využít slunce k vytápění vašeho domova, čímž snížíte své účty za vytápění. A v létě můžete okna jednoduše zakrýt, abyste zabránili přehřátí.

Nainstalujte solární panely

Dalším způsobem, jak využít sluneční energii ve váš prospěch, je instalace solárních panelů na váš dům. Tím, že si budete vyrábět vlastní energii, nebudete muset nakupovat tolik energie ze sítě a možná budete dokonce schopni prodat přebytečnou energii zpět energetickým společnostem, abyste dále snížili náklady na energii. Investice do skladování energie vám také může pomoci využívat solární energii co nejefektivněji.

Vyměňte okna

Vzhledem k tomu, že jsou okna vyrobena ze skla, jsou slabým místem většiny domácností z hlediska tepelných ztrát. Chcete-li snížit množství energie ztracené okny, často se vyplatí vyměnit je za novější a kvalitnější okna. Ty novější mají konstrukce s dvojitým nebo dokonce trojitým zasklením. Vyplatí se udělat si pořádné srovnání různých druhů oken a teprve potom se rozhodnout o nákupu.

Izolujte svou střechu

Teplo stoupá, takže se plýtvá obrovským množstvím energie špatně izolovanými střechami. To je problém zejména ve starších domech. Zajištění správné izolace střechy vám může časem ušetřit spoustu peněz, což často znamená, že se investice vrátí během několika let. Propočítejte si všechno a zjistíte, že se vám investice vrátí do 10 let. Obecně se doporučuje izolace střechy o tloušťce alespoň 30 cm. Pokud budete mít současně i kvalitní zateplení domovní fasády, mohou investice do vytápění klesnout až o 60 %.

Používejte energeticky úsporné žárovky

Překvapivě mnoho lidí se stále spoléhá na vysoce neefektivní osvětlení ve svých domovech. Šetřit se přitom má začít i na drobných detailech, třeba drobné elektronice. I když se to nemusí zdát jako velký problém, nejméně účinné žárovky, jako jsou ty halogenové plýtvají značným množstvím elektřiny, pokud jsou používány v domácnosti po dobu několika let. Jedním z nejjednodušších a nejrychlejších způsobů, jak snížit spotřebu energie vašeho domova, je tedy přejít na účinnější osvětlení, jako jsou žárovky a LED diody s dlouhou životností. Smysl má udělat celý soubor úsporných opatření. Vyplatí se být úsporný i v provozu kuchyně nebo při ohřevu vody.  

Zdroje: Hoymiles, Energy, Energy Saving Trust

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 06.04.2024
Reklama
Reklama