Úspory v domácnosti: Pomůže chladná voda i mikrovlnka

Úspory v domácnosti: Pomůže chladná voda i mikrovlnka
Úspory v domácnosti: Pomůže chladná voda i mikrovlnka. Dosáhnout skutečně efektivních úspor energií v domácnosti umožní i kroky, od kterých byste to vůbec nečekali.

Provedení energetického auditu

Jak odhalit největší žrouty energie? Energetický audit vám pomůže zjistit, jak využíváte energii a kde lze ve vaší domácnosti dosáhnout úspor. Pokud jste to nikdy nedělali, udělejte to, protože vám to může pomoci zjistit, kam investovat do vylepšení. Můžete si vybrat, zda si zaplatíte profesionála, aby provedl energetický audit, nebo si to zkusíte udělat sami. Samozřejmě, že ke změření tepelných úniků okny, dveřmi či střechou budete profesionála potřebovat, ale leccos si můžete zkusit a propočítat sami podle spotřeby a její kalkulace. Platí, že byste si měli všímat i zdánlivých detailů, různé spotřebiče mají časovače a nemusí být zapnuté pořád. Světlo vám zajistí úsporné žárovky, proto je instalujte úplně všude. Špinavé ventilátory některých spotřebičů také zbytečně žerou energii. Myslete na to.

Použijte chladnější vodu

Výchozí nastavení mnoha praček a myček nádobí používá vodu, která je teplejší, než je nutné, a plýtváte tak naprosto zbytečně energií. Praní prádla a spuštění myčky na nižší teplotu je obvykle stejně účinné jako nastavení s vyšší teplotou, takže je to snadný způsob, jak snížit spotřebu energie každý den. Prací prášky dnes dokážou prádlo vyprat i při nízkých teplotách, totéž platí o myčkách nádobí a prostředcích na mytí nádobí. Nemusíte nutně užívat horkou vodu. Třeba při provozu kotle na vytápění také postačí nastavit nižší teplotu.  

 Používejte troubu méně

V kuchyni se vyplatí zamyslet se nad tím, jak energeticky efektivní je její provoz. Trouby jsou velkými spotřebiteli energie. Nepomáhá ani skutečnost, že je často necháváme zapnuté déle, než se skutečně používají. Nebojte se, neznamená to, že budete muset vařit méně. Ale mnoho věcí, ke kterým trouby každodenně používáte, lze ve skutečnosti dosáhnout pomocí jiných, účinnějších spotřebičů, jako jsou mikrovlnné trouby. Zkuste přestat používat troubu na všechno, když je to možné, abyste dosáhli znatelných úspor energie. Používáte klasickou troubu na ohřev jídla, sušení potravin jako je ovoce a zelenina apod? Efektivnější je moderní mikrovlnka nebo sušička ovoce. Investice do nich se dlouhodobě vyplatí, pokud jídlo pravidelně ohříváte nebo sušíte.  Případně můžete zkusit troubu vypnout trochu před uplynutím doby pečení, protože trouba si ještě chvíli udrží teplo.

Zdroje: Hoymiles, Energy, GreenMatch

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 07.04.2024
Reklama
Reklama