Nejvhodnější květináč pro orchideje

Nejvhodnější květináč pro orchideje
Nejvhodnější květináč pro orchideje. Pro pěstitelské úspěchy v podobě nádherných orchidejí je třeba něco dělat. Podceňovat byste například neměli výběr květináče pro tyto nádherné květiny.

Správná volba pomáhá růstu

Orchideje spolu s ostatními pokojovými rostlinami fungují i jako čističky vzduchu. Například pomáhají odbourávat formaldehyd, aceton, chloroform. Probrali jsem už některé otázky pěstování orchidejí. Například jaké podmínky jim poskytnout nebo také jací škůdci je mohou napadnout. V tom, zda budete při pěstování úspěšní ale hraje roli i další faktor, a to jaký květináč pro orchideje vyberete, Možná se vám na první pohled nezdá, že by jeho správná volba byla tak důležitá, ale opak je pravdou. To vám letití pěstitelé ochotně potvrdí. Volba květináče pro tuto exotickou květinu silně ovlivní její správný vývoj.

Velký či malý?

Nabízí se otázka, zda zvolit velký nebo malý květináč. Musíme zdůraznit, že orchideje nepotřebují moc místa. Proto není nutné sahat po velkých květináčích. Naopak to může být dost kontraproduktivní. Výrazně lépe se jim daří v menších květináčích. Stačí jim velmi malý prostor a přesadit je můžete až ve chvíli, kdy už se jejich kořeny skutečně derou ven a zabírají veškerý prostor v použitém květináči. Měli byste ale i v takové chvíli volit květináč jenom o málo větší než ten původní. Sáhnout po veliké nádobě by bylo chybou.

Berte v úvahu i materiál

Měli byste se zabývat také materiálem květináče. Skleněný květináč je rozhodně dobrou volbou, protože kořeny díky jeho průhlednosti budou mít dostatečné světlo, což se pozitivně promítne v růstu rostliny. Také budete mít dokonalý přehled o tom, jak kořeny vypadají. Budou-li zelené barvy, nemusíte rostlinu zalévat, má dostatečné zásoby vody. Když zbělají. Orchidej zalijte. Keramické květináče mají tu výhodu, že jsou velmi masivní. Nedojde tak snadno k jejich převrácení, a to je důležité, protože rostlina bývá velmi často poměrně masivní a těžká a kácí se. Na druhou stranu, v keramických květináčích nevidíte, jak kořeny vypadají, a totéž platí o květináčích plastových. Ty mohou být v různém stupni průhlednosti (to usnadní kontrolu kořenů), ale jsou ještě lehčí než keramické a může snadno dojít k převrácení rostliny. Další možnost je průhledné pěstební pouzdro, to ale neumožňuje odvod přebytku vody, což je velké minus.

Zdroje Better Homes & Gardens, Martha Stewart, St. Augustine Orchid Society

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 12.04.2024
Reklama
Reklama