Jak si vystavět moderní domácnost? Měla by být chytrá

Jak si vystavět moderní domácnost? Měla by být chytrá
Jak si vystavět moderní domácnost? Měla by být chytrá. Když plánujete budování domu, není od věci se už od začátku zamýšlet na podobě vaší domácnosti. Inteligentní technologie pomohou k úsporám.

Inteligentní sledování spotřeby

Někdo může mít pocit, že inteligentní technologie na řízení domácnosti jsou zbytečný luxus, ale ve skutečnosti opak je pravdou. Nejde o výstřelek. S jejich pomocí se dá například výborně sledovat a vyhodnocovat spotřeba energií a tím pádem značně ušetřit. Vyhodnocení a regulace spotřeby totiž přinese pokles provozních nákladů na vedení domácnosti.

Stanovte si priority

Všechno je v rukou vás jako majitelů domu. U při plánování stavby a vybavení domácnosti se můžete zabývat tím, že si stanovíte priority v tom, co by měly u vás doma řídit inteligentní digitální technologie, tedy do jaké míry by vaše domácnost měla být chytrá. Dá se napojit spousta prvků, a to od zabezpečovacího systému přes vytápění a chlazení, vzduchotechniku, ohřev teplé vody a rekuperaci tepla a měření elektřiny a osvětlení až po multimédia včetně těch drobnějších prvků.

Největší potenciál úspor

Základními kameny, pokud jde o úspory energie, by měly být regulace topení a klimatizace a osvětlení. Tam najdete největší potenciál úspor. Například doplňkovou technologií, kterou lze ovládat pomocí chytrých segmentů, je stahování žaluzií. To má vliv i na spotřebu energie vytápěním, protože když necháte žaluzie otevřené, o topení se postará slunce, takže snížíte výdaje.

Integrace funkcí dohromady

Je výhodnější plánovat tyto prvky už době výstavby domácnosti než dodatečně, ovšem řadu prvků je možné připojit i dodatečně. Buď mohou jednotlivé úseky pracovat jako samostatné (třeba osvětlení a jeho regulace nebo inteligentní zásuvky) nebo je všechno integrováno do jednotného celku. Brána Smart home umožní integrovat více funkcí. Zařízení se potom dají nastavovat centrálně. Proces se mnohdy zautomatizuje. Jedním kliknutím pak můžete třeba zhasnout všechna světla při odchodu z domácnosti. Vrcholem může být, že systém v domácnosti ovládá všechno, co je připojeno k elektrickému proudu. Záleží na vás, co všechno budete chtít mít v domácnosti integrováno. Můžete si vybudovat i chytrou zahradu.

Zdroje: Das Haus, PCmag

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 19.04.2024
Reklama
Reklama