Největší semeniště bakterií v kuchyni a koupelně

Největší semeniště bakterií v kuchyni a koupelně
Největší semeniště bakterií v kuchyni a koupelně. Možná by vás to nenapadlo. Která místa jsou v domácnosti nejvíce kontaminována bakteriemi a jak se s tím vypořádat? Přinášíme návod.

Ve hře jsou návyky a životní styl

Co ovlivňuje, jak moc jsou různé povrchy v domácnosti kontaminovány bakteriemi? Typ povrchu, životní návyky, jako je pravidelné praní prádla nebo dezinfekce povrchů, životní styl, jako je pravidelné mytí rukou nebo koupání, čisticí postupy, jako je použití bělidla a alkoholu oproti běžným čisticím prostředkům. Různé oblasti vašeho domova mají různé úrovně rizika, pokud jde o vystavení bakteriím a virům. Která jsou ta nejšpinavější?

Kuchyň

Kuchyň a oblasti, kde se skladují nebo připravují potraviny, měly více bakterií a kontaminace než jiná místa v domácnosti. Více než 75 % houbiček a hadrů na nádobí obsahovalo salmonelu, E. coli a fekálie ve srovnání s 9 procenty na rukojetích koupelnových baterií. Mezi kuchyňské předměty, které vyžadují časté čištění, patří: prkénka na krájení, kávovar, lednice, zejména místa, která přicházejí do styku s tepelně neupravenými a neumytými potravinami, kuchyňský dřez a pracovní desky.

Několik tipů, jak udržovat tato místa čistá:

  • Používejte dezinfekční ubrousky na vodovodní kohoutky, povrchy chladničky a pracovní desky.
  • Vlhké houby zahřejte na minutu v mikrovlnné troubě, abyste zabili bakterie.
  • Namočte houby do litru teplé vody s polovinou lžičky koncentrovaného bělidla.
  • Vyměňujte utěrky několikrát týdně.
  • Před a po dotyku nebo manipulaci s jídlem si umyjte ruce.
  • Použití bělidla a lihu nebo dezinfekčních ubrousků s více než 60 % etanolu nebo 70 % isopropanolu je zvláště účinné proti SARS-CoV-2 i na těchto površích v kuchyni.
  • Před a poté, co se dotknete syrového masa nebo nepřipraveného jídla, si nezapomeňte si mýt ruce alespoň 20 sekund.

Kliky a vypínače

Pracovní desky, kliky a vypínače jsou dalšími místy pro usazování bakterií. Kromě kliky od toalety a koupelny jsou to vypínače osvětlení v koupelně, madla lednice, knoflíky sporáku, rukojeti mikrovlnné trouby Tato místa můžete jednou týdně vyčistit dezinfekčními ubrousky.

Koupelna

Není žádným překvapením, že koupelna je místem, kde ze svého těla drhnete špínu a špínu, obsahuje bakterie. Místa, kterým byste měli věnovat zvláštní pozornost, jsou: sprchová vana, odtoky, kohoutky, podlahová plocha kolem toalety, ručníky, zubní kartáčky. Povrchy a rukojeti můžete denně otřít dezinfekčním prostředkem a jednou týdně provést důkladné čištění. Starý zubní kartáček se může hodit pro čištění malých prostorů, jako jsou odpady a vodovodní baterie. Jednou týdně byste také měli vyměnit ručníky a každé 3 až 4 měsíce zubní kartáčky. Některá kontaminovaná místa ale možná překvapí. Například dámská taštička k proprietami na make-up je také vynikajícím zdrojem bakterií. Vyplatí se štětečky jednou týdně umýt a vše skladovat nikoliv v taštičce, ale v čistém suchém prostoru o pokojové teplotě.

Praní

Mokré prádlo ponechané v pračce, a to i na krátkou dobu, může způsobit bujení bakterií. Ihned po každém praní přeneste čisté oblečení do sušičky. Pokud prádlo leží v pračce déle než 30 minut, možná bude lepší ho znovu vyprat. Pokud používáte společnou prádelnu, vyčistěte před použití buben pračky dezinfekčním hadříkem.

Zdroje: Healthline

Zdroje foto: Freepik.,com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 14.04.2024
Reklama
Reklama