Tipy na efektivní vytápění

Tipy na efektivní vytápění
Tipy na efektivní vytápění, Jak docílit úspor ve vytápění a zajistit správný a ekonomický provoz topného systému? Nabízíme pár užitečných tipů.

Nastavte správnou teplotu

Pokud máte konvenční topný systém, nastavte programovatelný termostat tak nízko, jak je to v chladnějším období roku jenom možné, a snižujte nastavenou hodnotu, když spíte nebo jste mimo domov. U systémů s tepelným čerpadlem však není nutné teplotu snižovat, když spíte nebo jste mimo domov. Tepelná čerpadla jsou tak účinná, že pro tyto systémy platí pravidlo "nastav je a zapomeň". Jen se ujistěte, že jste nastavili teplotu na rozumnou úroveň, aby nedocházelo ke zbytečnému přehřívání. Nejideálnější jsou programovatelné systémy. Moderní kotle mají chytré prvky, takže se dá všechno naprogramovat podle potřeby. Když například odjedete na dovolenou a vrátíte se za čtrnáct dní, můžete systém nastavit tak, že začne místnosti vytápět krátce před vaším příjezdem a vy dorazíte do tepla. Chytrá domácnost pomáhá.

Nezapomínejte na údržbu

Filtry na topných tělesech čistěte nebo vyměňujte jednou za měsíc nebo podle doporučení výrobce. Podle potřeby vyčistěte teplovzdušné registry, topná tělesa a jejich soklové lišty a samotné radiátory; Ujistěte se, že nejsou blokovány nábytkem, koberci nebo závěsy.

Jednou nebo dvakrát za sezónu odvzdušněte teplovodní radiátory. Pokud si nejste jisti, jak tento úkol provést, obraťte se na odborníka. Běžnou údržbu a kontrolu topných systémů rozhodně nepodceňujte. Mnoho lidí to bohužel dělá a tím zbytečně vyhazuje peníze. Správně udržovaný tepelný systém je mnohem úspornější. Energetická účinnost se dá zvýšit i celou řadou drobnějších opatření. Za topení ke stěně můžete v zimě vložit odraznou fólii, která vrátí část tepla do místnosti.

Vypínejte ventilátory

Vypněte kuchyňské, koupelnové a další odsávací ventilátory do 20 minut poté, co skončíte s vařením nebo koupáním; Při výměně odsávacích ventilátorů zvažte instalaci vysoce účinných modelů s nízkou hlučností. V zimě nechte závěsy a žaluzie na oknech orientovaných na jih přes den otevřené, aby do vašeho domova pronikalo sluneční světlo, a v noci je zatahujte, abyste snížili chlad, který můžete cítit ze studených oken, kterými dochází k tepelným ztrátám.

Vybírejte nejúspornější modely

Při nákupu nového topného zařízení vybírejte energeticky účinné produkty. Váš dodavatel by vám měl být schopen poskytnout energetické informační listy pro různé typy, modely a návrhy, které vám pomohou porovnat spotřebu energie. Správnou volbou topného systému docílíte toho, že váš dům bude nízkoenergetický.

Zdroje: ArchDaily, Architecture for London, Energy

Zdroje foto: Freepik.com  

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 17.04.2024
Reklama
Reklama