Barvení oděvů: Přírodní vlákna jdou lehce, umělá hůř

Barvení oděvů: Přírodní vlákna jdou lehce, umělá hůř
Barvení oděvů: Přírodní vlákna jdou lehce, umělá hůř. Když se rozhodnete, že svým šatům navrátíte původní barvu nebo ji změníte, nemusí to být tak jednoduché, jak se zdá. 

Přírodní vlákna jsou ideální

Jaký první krok byste měli udělat, když se rozhodnete, že svoje vybledlé oblečení projasníte stejnou původní barvou nebo zvolíte jiný odstín? Zkontrolujte štítek oblečení, abyste zjistili, zda je oděv barvitelnou látkou. Kontrola štítku se vyplatí i kvůli negativním jevům, které mohou nastat během praní jako třeba žmolkování. Zrovna tak jsou instrukce ze štítku důležité i kvůli sušení prádla. A co zmiňované barvení? Některé látky přijímají barvivo lépe než jiné, takže než se pokusíte obnovit barvu oblečení novým barvením, podívejte se na štítek, abyste zjistili, z čeho je vyroben. Pokud je předmět vyroben alespoň z 60 % z přírodních vláken, jako je bavlna, hedvábí, len, ramie nebo vlna, nebo pokud je vyroben z umělého hedvábí nebo nylonu, pravděpodobně se bude dobře barvit.

Umělé tkaniny se barví hůř

Oblečení vyrobené ze směsi přírodních a syntetických vláken být po obarvení tak tmavé jako oblečení vyrobené ze zcela přírodní tkaniny. Pokud je oděv vyroben z akrylu, spandexu, polyesteru nebo kovových vláken nebo pokud je na štítku uvedeno "Pouze chemické čištění", pravděpodobně nebude barvivo dobře snášet, případně je není možné barvit vůbec. Pokud jsou na oděvu nějaké skvrny, nemusí se barvivo rovnoměrně vstřebat do látky, proto se ujistěte, že je oblečení čisté a beze skvrn. Pokud ne skvrny se snažte odstranit, kousek oděvu vyperte.

Hledejte nejbližší shodu

Vyberte barvivo co nejblíže původní barvě.  Pokud chcete, aby váš oděv vypadal jako nový, vezměte si ho s sebou do velkého obchodu a vyberte si barvivo. Pokuste se najít nejbližší shodu, protože to vám poskytne nejpřirozeněji vypadající výsledek. Pokud chcete změnit barvu svého oděvu, budete pravděpodobně muset nejprve použít odstraňovač barev, protože jinak není záruka, že vám odstín dokonale chytne. Podklad vždy hraje roli, a to i případě, že jde o relativně světlý odstín, třeba žlutou.

Zdroje: wikiHow, USA Today

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 19.04.2024
Reklama
Reklama