Jak odstranit skvrny od červeného vína

Jak odstranit skvrny od červeného vína
Jak odstranit skvrny od červeného vína. Pořádáte večírek, dobře se bavíte a najednou někdo rozlije sklenici červeného vína třeba na váš oblíbený koberec. Co teď? Přinášíme několik triků.

Okamžitě místo osušte

Důležité je rychle jednat, aby se skvrna co nejméně vsákla, ať už se jedná o koberec, ubrus nebo třeba oblečení. Okamžitě místo osušte papírovou utěrkou nebo čistým hadříkem, abyste do tohoto materiálu absorbovali co nejvíce vína, a dávejte pozor, abyste skvrnu nedrhli. Pak použijte jeden z níže uvedených oblíbených triků

Sůl na koberce a předložky

Jakmile si koberec obarvíte červeným vínem, vysušte rozlitou tekutinu papírovou utěrkou a poté celou skvrnu zasypejte solí, aby byla celá zakrytá. Nechte sůl vsáknout do mokré skvrny a uschnout. Tím, jak sůl zasychá, měla by skvrnu vysát. Poté vše jednoduše vysajte. Existují i jiné suché materiály, které mohou také pomoci vysát tekutinu ze skvrny. Pokud nemáte po ruce kuchyňskou sůl, můžete použít jedlou sodu, suchý mýdlový prášek nebo mastek, abyste dosáhli stejného účinku.

Prostředek na mytí nádobí a peroxid vodíku na oblečení

Smíchejte stejné díly mycího prostředku na nádobí a peroxidu vodíku. Nalijte směs na skvrnu od vína a nechte ji vsáknout. Skvrna by měla začíná mizet prakticky okamžitě. Poté, co necháte směs vsáknout do skvrny, oblečení normálně vyperte. Tento trik funguje nejlépe na světlém oblečení, protože peroxid vodíku má tendenci bělit. I když mnoho z těchto metod může pomoci čerstvým skvrnám, nebudou fungovat na zaschlé skvrny, ale je to dobrá metoda, kterou můžete vyzkoušet, i pokud se zdá, že skvrna již začala zasychat.

Vroucí voda na ubrusy

Uvařte vodu v rychlovarné konvici. Zatímco vaříte vodu, najděte velkou skleněnou mísu a umístěte ji do dřezu. Poté natáhněte část látky, na které je skvrna, přes misku a zajistěte ji gumičkou. Látka by měla být napnutá. Když se voda vaří, nalijte ji z výšky cca 30 cm přímo na látku. Skvrna by se měla vymýt. Tato metoda je další dobrou volbou pro zaschlé skvrny.

Bílý ocet a prací prostředek na oblečení

Skvrnu zakryjte bílým octem, který neutralizuje fialové a červené pigmenty. Ihned po nanesení octa vetřete tekutý prací prostředek a poté vyperte v horké vodě. Skvrna by se měla zvednout.

Bělidlo (nejlepší pouze na bílé látky

I když nedoporučujeme používat bělidlo na všechny skvrny od červeného vína, je to nejlepší způsob, jak dostat víno z bílých látek. Jednoduše namočte látku do bělidla asi na deset minut a poté vyperte v horké vodě. Skvrna zmizí.

Jedlá soda a voda na oblečení a koberce

Stejně jako sůl je jedlá soda skvělým způsobem, jak absorbovat a rozbít skvrnu od červeného vína. Jakmile je oblast osátá, hojně ji zakryjte pastou z jedlé sody a několika kapkami vody (ta by měla být dostatečně hladká, aby se dala nanášet, ale ne příliš tekutá). Na koberci nechte pastu zcela zaschnout a poté ji vysajte. Na oblečení nechte pastu úplně zaschnout a poté ji vyperte v horké vodě.

Zdroje: Winepair, La Crema, Food & Wine

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 22.04.2024
Reklama
Reklama