Péče o zeleninové záhony v dubnu

Péče o zeleninové záhony v dubnu
Péče o zeleninové záhony v dubnu. Jak se postarat o zeleninovou zahradu? Nastává čas, kdy toho můžete opravdu hodně zvládnout, aby úroda byla bohatá.

Stihnete toho spoustu

Duben je v zeleninové zahradě rušný, Už byste měli všechno uklizené po zimě včetně jezírka. Mít založené nové trávníky a opravené škody v těch stávajících. Připravený skleník na sezónu. Ať už jsou vaše chutě nebo úroveň pěstitelských dovedností jakékoli, v dubnu můžete zasadit spoustu zeleniny. Neměli byste termíny prošvihnout.

Co do květináčů?

Vysévejte uvnitř do květináčů v teple (dobře poslouží parapet, skleník nebo zimní zahrada): fazole, dýně, cukety, cukrovou kukuřici okurky, lilek, celer, artyčoky.

Co vysít ven?

Vysévejte ven přímo do dobře připravené půdy (do nádoby, na záhony, ať už na zahradě nebo na balkoně): červenou řepu, růžičkovou kapustu, zelí, mrkve, pórek, hlávkový salát, cibuli, česnek, pastináky, rané brambory, ředkvičky, šalotku, špenát, mangold, letní květák, ředkvičky, hrách.

Jakou zeleninu sklízet v dubnu

Pokud již něco pěstujete, obvykle je ke sklizni v dubnu připravená fialová brokolice, chřest, rebarbora, ředkvičky, jarní cibulka, mangold, pór, kapusta, jarní květák & zelí, salát & rukola

Údržba zeleninových záhonů v dubnu

Vzhledem k tomu, že počasí může být stále trochu chladné, chraňte všechny časné venkovní výsevy zahradnickou textilií nebo polyetylénem. Dělejte to, dokud si nebudete jisti, že teploty zůstanou v noci nad 5-7 °C. Podpořte všechny rostliny hrachu – vyberte si z tyček, pletiva, železné podpěry nebo drátěného pletiva, aby mohly dobře růst. Začněte připravovat podpěry fazolí pro výsadbu v červnu. Pokuste se jednotit v řádcích sazenic, kde je to možné, a jakmile jsou dostatečně velké, aby se s nimi dalo lehce manipulovat. Mrkev mějte přikrytou velmi jemnou síťovinou nebo zahradnickým rounem. Dávejte si pozor na slimáky a hlemýždě. Odstraňte škody, které způsobili a zaveďte preventivní opatření, aby nemohli na rostliny znovu zaútočit.

Zdroje: Love The Garden

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 25.04.2024
Reklama
Reklama