Duben: Ideální čas pro založení nového trávníku

Duben: Ideální čas pro založení nového trávníku
Duben: Ideální čas pro založení nového trávníku. Můžete založit nový trávník nebo zajistit, že o ten stávající bude dobře postaráno a vytvoří hustý zelený koberec.

Semena rychle vyklíčí

Duben je ideální čas na založení nového trávníku, ať už z trávníku nebo travního semene. Příslib vyšších teplot znamená, že semena rychle vyklíčí. Pravidelné dubnové přeháňky také přispějí k růstu trávníku. Duben je teplejší a vlhčí měsíc. I když to pomůže růstu vašeho trávníku, může to někdy ztížit sekání. V dubnu je potřeba věnovat se údržbě trávníku a jeho renovaci po zimě.

Sekání trávníku v dubnu

Zkuste trávník posekat odpoledne, aby měl čas uschnout před tím, než napadne noční rosa.

Sekejte trávu vždy, když trochu vyroste. To bude pravděpodobně jednou týdně nebo i častěji, podle toho, jak se počasí otepluje. Pokud je to možné, udržujte trávník po celé jaro ve stejné výšce. U většiny trávníků by to mělo být asi 2.5-4 cm výšky. Pokud se váš trávník hodně opotřebovává, zvyšte výšku na 5 cm. Ve velmi stinných místech nechte trávník vyrůst do výšky 7,5 cm. Zkrátka správná výška trávníku je důležitá. Pokud sekáte příliš nízko, můžete trávník oslabit a umožnit uchycení plevele a mechu. Vzhledem k tomu, že tráva je o něco vlhčí a měkčí, buďte opatrní při otáčení sekačky a ujistěte se, že jste ji důkladně vyčistili, abyste odstranili veškerou mokrou trávu, která se pod ní zasekla.

Hnojení v dubnu

Duben je čas, kdy je třeba trávě dodat jarní výživu, protože si zima vybrala svoji daň. Opravte poškozená a holá místa čerstvým travním semenem nebo přípravkem na opravu trávníku.

Dobré hnojení trávníku na jaře je zásadní pro zdravý trávník po zbytek roku. Pro dosažení nejlepších výsledků používejte granulované krmivo, které dodává pravidelné množství živin po dobu několika týdnů. Aplikujte rovnoměrně na trávník doporučenou dávkou pomocí rozmetadla.

Zabývejte se mechem

Mech je zásadním problémem v trávníku, který byste měli v dubnu řešit. Vyberte si přípravek na hubení mechu s obsahem síranu železitého a aplikujte jej na trávník. Nechte mech zčernat – to by mělo trvat dva až tři týdny – a poté ho shrabejte, abyste mech odstranili. Pokud se to zcela nepodařilo, opakujte proces každé tři až čtyři týdny. Ošetřete trávník pomocí přípravku na hubení plevele. Duben je také vhodným obdobím pro lehkou vertikutaci trávníku. Pomocí pružinových hrábí odstraňte odumřelou trávu, plsť a další nečistoty, které brání zdravému růstu trávy.

Musíte provzdušňovat

Provzdušňování trávníku v dubnu je nezbytné. Jde o dobu, kdy je půda přirozeně vlhká a tráva má možnost se přirozeně zahojit. Použijte zahradní vidle nebo provzdušňovač s dutými hroty. To zlepší odvodnění trávního koberce a pomůže snížit problémy se zamokřením. Jakmile trávník provzdušníte, aplikujte hnojivo. To dodá vaší trávě další ingredience, které potřebuje, aby se jí dařilo. Pokud je půda relativně pevná, jde o ideální čas to udělat. Pokud je půda příliš měkká, počkejte do května.

Zdroje: LoveTheGarden, The Spruce, RHS

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 08.04.2024
Reklama
Reklama