Jak se postarat o ovocnou zahradu v dubnu?

Jak se postarat o ovocnou zahradu v dubnu?
Jak se postarat o ovocnou zahradu v dubnu? V dubnu nezapomeňte na ovocnou zahradu. Můžete sázet nové stromky, hnojit..  

Pozor na nové nárůsty

Duben je vrcholem jara a v ovocné zahradě je spousta práce. Dávejte si ale pozor na proměnlivé počasí a sledujte předpovědi počasí. Chladné noci, mrazy a obecně nízké teploty jsou jevy, které mohou nepříznivě ovlivnit mladé, nové nárůsty ovocných stromů.

Jaké ovocné stromy a keře zasadit v dubnu?

Mnoho ovoce má tendenci dozrávat blíže k podzimu, ale duben je skvělým obdobím pro výsadbu mladých ovocných stromů a keřů včas na období sklizně. Na jaké ovocné stromky a keře nastává nejvhodnější čas?  Především na keře jahod, malin a ostružin. Duben je také ideálním ročním obdobím pro sázení ovocných stromů a keřů včetně jablek a hrušek.

Z rostlin pěstovaných ve skleníku nebo uvnitř: můžete zasít semena melounu a jahod.

Péče o ovocné stromky v dubnu

Postarejte se o své ovocné stromy rostoucí v květináčích tak, že je každé dva týdny pohnojíte tekutým hnojivem vyváženého složení. V zahradě za chladných nocí zakryjte všechny květy ovocných stromů zahradnickým rounem, abyste je pokud možno ochránili před pozdními mrazy. Dělejte to, dokud si nebudete jisti, že teploty zůstanou v noci nad 5-7 °C.

Hnojte, probírejte plody

Půdu u ovocných stromů mulčujte dobře zetlelým hnojem nebo zahradním kompostem.

Pokud ve skleníku pěstujete nějaké citrusové rostliny, oroste je nebo navlhčete, když začnou kvést. Měli byste se snažit udržovat u nich minimálně teplotu 14° C.  Ke konci měsíce proberte plody broskví a meruněk – pravděpodobně jich porostou více, než by stromy mohly zvládnout vyživit, proto bude nutné je zredukovat.

Soustřeďte se na jahody

Zakryté jahody nechte na slunci vyvětrat. Pokud jste jahody zasadili v září a jsou v prvním roce růstu, ujistěte se, že jste je zbavili nadbytku květů, abyste jim pomohli s jejich počáteční tvorbou keříků, Hledejte strupovitost jablek a hrušek. Uvědomte si, že padlí může napadnout hrozny, broskve a angrešt. Dávejte pozor na svilušky a mšice na jahodách ve skleníku.

Zdroje: Love The Garden,

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 26.04.2024
Reklama
Reklama