Hnojte močovinou, rostliny porostou jako divé

Hnojte močovinou, rostliny porostou jako divé
Hnojte močovinou, rostliny porostou jako divé. Uvažujete-li o tom, jaké hnojivo na jaře dopřát své zahradě, rozhodně by se měla do hry dostat močovina. Vysvětlíme si, z jakých důvodů.

Rychlá přeměna

Jaro je časem, kdy byste měli zahradu také dostatečně pohnojit, abyste si zajistili správný růst rostlin a bohatou úrodu. Nabízí se tedy otázka, čím hnojit záhony, abyste si oba požadavky splnili. Jednou z možností je močovina. Tato látka obsahuje dusík, který je zodpovědný za zelené zbarvení rostlin a jejich růst. Dusík v mnoha jednosložkových a vícesložkových hnojivech je obsažen v amoniaku (NH+4). Podle teploty půdy ho bakterie obsažené v půdě rychle přemění na dusičnany (NO3).

Rostliny reagují na dusík

V močovině najdete asi 45 % dusíku. Vyskytuje s v ní ve formě amidu. Podrobným popisem chemické reakce se nebudeme zabývat, pouze v krátkosti řekneme, že se amidová forma mění na amonnou a pak na dusičnany. Jisté ale je, že rostliny na přítomnost dusičnanů reagují a berou si z nich živiny. Tím pádem prosperují.

Správná koncentrace je důležitá

Důležité je ale hnojivo správně aplikovat, jinak může docházet k tomu, že se z půdy vypláchne či zoxiduje. Využívá se forma aplikace buď postřikovačem nebo rozprašovačem. Důležité je pohlídat si správnou koncentraci. Bude-li vyšší, než je doporučená, potom hrozí riziko, že listy rostlin spálíte. Další variantou je aplikovat postřik rovnou do půdy. Tam bezprostředně působí na kořeny rostlin. Tím pádem nehrozí, že by se dusičnany akumulovaly v rostlinách.

Na podzim rozhodně ne

Močovinou byste neměli hnojit na konci vegetačního období, tedy během podzimu. Komplikuje jim přípravu na zimu, protože místo očekávání vegetačního klidu by začaly znovu růst a tím pádem se staly velmi náchylné k poškození mrazem, Naopak na jaře ideální ji aplikovat. Růst rostlin jejím prostřednictvím výrazně podpoříte. Při jejím vstřebání do půdy kořeny budou schopné vzít si z ní nejenom dusík, ale také fosfor a draslík, další dva prvky důležité pro růst rostliny.

Aplikujte po dešti

Doporučujeme hnojit rostliny močovinou tehdy, když je půda po dešti vlhčí a teploměr ukazuje minimálně 10 °C. Můžete třeba granule močoviny rozprostřít na povrch záhonu a zaházet tenčí vrstvou zeminy. Ta pomůže zabránit oxidaci a dusíkaté sloučeniny se dostanou přesně tam, kam mají.

Zdroje: Science Direct, USU Extension, University Minnesota, MDPI

Zdroje foto: Freepik



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 10.04.2024
Reklama
Reklama