Jak snížit účty za energie, když nejste doma

Jak snížit účty za energie, když nejste doma
Jak snížit účty za energie, když nejste doma. Spousta lidí řeší, jak nastavit vytápění a klimatizaci, když odchází z domova. Málokdo v tom má zcela jasno. Podíváme se na to.

Jak snížit účty za energie, když nejste doma. Spousta lidí řeší, jak nastavit vytápění a klimatizaci, když odchází z domova. Málokdo v tom má zcela jasno. Podíváme se na to.

Kontrola je potřeba

Když odcházíte z domova, zpravidla všechno zkontrolujete. Dáváte pozor, aby nezůstala otevřená okna nebo zapnutý nějaký spotřebič. Ovšem neméně důležité je zkontrolovat a správně nastavit vytápění a chlazení vašeho domova. Hodně lidí hledá úspory v různých sférách, ale neuvědomuje si, že právě vhodnou úpravou těchto položek můžete značně ušetřit. Jak? Roli samozřejmě hraje i to, zda odcházíte jenom do práce, nebo odjíždíte na víkend či třeba na týdenní dovolenou.

Nepřetržité topení je levnější

Mnoho z vás si možná myslí, že je dobré před odchodem radiátory vytápění vypnout. To je ale omyl. Vyplatí se to jenom tehdy, opouštíte-li dům či byt na skutečně delší dobu, třeba týden, a to v létě. V chladném období roku byste k úplnému vypnutí také neměli přikročit. Proč protože je důležité nechat topení na nezámrznou teplotu. Také je nutné upozornit, že neustálé vypínání a zapínání k úsporám nepřispívá, naopak. Když potřebujete vyhřát vymrzlý byt na přijatelnou teplotu, spotřebujete k tomu více energie, než kdybyste nechali radiátory zapnuté na nízký stupeň, byť v takovém případě topí nepřetržitě.  

Chytrý termostat je užitečný

Odjíždíte-li na jste dovolenou, nastavte termostat na program opuštění domova. Během chladnějších měsíců nastavte teplotu na nižší úroveň, abyste zajistili, že neklesne pod bod mrazu. V teplejších měsících zvyšte teplotu, abyste minimalizovali zbytečné ochlazování.  Mnoho novějších termostatů – zejména těch chytrých – nabízí funkci, jako je opuštění domova, která upraví nastavení teploty, když nejste doma. V létě zvýší teplotu pro vychlazení bytu a v zimě zase sníží teplotu vytápění. Budete ale muset počkat, až se váš domov po vašem návratu vyhřeje na příjemnou teplotu. To znamená, že pokud máte chytrý termostat, můžete deaktivovat režim opuštění domova několik hodin před příjezdem domů a můžete vejít do dokonale vychlazeného (nebo vytápěného) domu.

Upravte nastavení ohřívačů vody

Ohřívače vody mohou být významnými spotřebiteli energie, zvláště pokud jsou nastaveny tak, aby udržovaly vysokou teplotu, když jste pryč. Snižte teplotu nebo přepněte ohřívač vody do režimu dovolené. Vyhledejte nejlepší nastavení podle pokynů výrobce. Tato jednoduchá akce sníží spotřebu energie a ušetří vám peníze na účtu za energii.

Konec stand-by režimu

Samozřejmě musí být vypnutá všechna světla. I v době nepřítomnosti využívejte možností tepelné energie, kterou neplatíte, třeba ze slunce. Vypněte také různá elektronická zařízení, která jsou v pohotovostním režimu. Jenom zbytečně spotřebovávají energii. Investujte do energeticky úsporných zařízení, která automatizují a optimalizují spotřebu energie ve vaší domácnosti. Chytré prodlužovací kabely dokážou rozpoznat, kdy jsou zařízení v pohotovostním režimu, a přerušit napájení, čímž snižují spotřebu energie. Týká se to i drobnější elektroniky.

Zdroje: CNET, UGI Energy Link

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 26.04.2024
Reklama
Reklama