Jaké rostliny se hodí do stinného bytu?

Jaké rostliny se hodí do stinného bytu?
Jaké rostliny se hodí do stinného bytu? Rádi byste pěstovali pokojové rostliny, ale v bytě máte málo slunce, a proto to vzdáváte? Existují druhy, kterým stín nevadí. Prozradíme, které.

Vévodí nekvetoucí druhy

Spousta obyvatel severně položených bytů pěstování pokojových rostlin raději vzdává. Je to ovšem škoda, protože rostliny čistí vzduch. Jde totiž jenom o to, vybrat si vhodné druhy, kterým stinné podmínky tolik nevadí a péče o ně je jednoduchá. Většinou jde o nekvetoucí druhy, protože ty kvetoucí se bez dostatku slunce neobejdou. Přesto je k dispozici dostatečně velký výběr, který nadchne krásnými odstíny zelené.

Potěší dekorativními listy

Řadě rostlin postačí pouze rozptýlené světlo v délce trvání 3 hodiny denně. Například Calathea, ta má naopak stín ve velké oblibě. Nevadí jí ani vlhká půda a vlhký vzduch. Potěší vzorovanými listy více barev. Může zdobit okenní parapet. Pruhované dlouhé úzké listy masitého charakteru jsou typické pro Sansevierii. I ta skvěle zvládá stín a doroste až půl metru.

Poradí si i se suchem

Aspidistře se říká železný list a tato přezdívka je trefná, protože zvládne i velice nepříznivé podmínky a nejde jenom o stín, nýbrž nízké teploty a sucho. Podobně odolný je i Zamiokulkas vyznačující se drobnými listy rostoucími z dlouhých stonků. Nevadí mu ani málo vody a světla, s obojím se velmi zdatně vypořádá a navzdory tomu doroste i metrové délky.

Nenáročné na pěstování

Srdcovitými listy se vyznačuje Peperomia, která má ráda polostín a rozptýlené světlo, zvládne lehce vlhkou půdu a vzduch. K dispozici je více druhů této rostliny. Nenáročný na pěstování je rovněž kaktusovitý sukulent Rypsalis, který se hodí do závěsných květináčů, a také Aglaonema, kterou neskolí ani suchý vzduch v zimě. Jemu navzdory vás odmění hezkými dekorativními listy.

Zdroje: Gardeners World, Hortology, RHS

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 05.05.2024
Reklama
Reklama