Nejčastější chyby při rekonstrukci

Nejčastější chyby při rekonstrukci
Nejčastější chyby při rekonstrukci. Ve snaze uspěchat průběh prací, být co nejdříve hotov, ale i z mnoha jiných důvodů se dopouštíme při rekonstrukcí chyb. Jakých a jak se jich vyvarovat?

Nejste dostatečně připravení

Rekonstruujete dům či byt na klíč? Vyberte si a nechte si odsouhlasit veškeré vybavení ještě předtím, než firma začne budovat. V současnosti se ceny a nabídka neustále mění. Zařizovací předměty dlaždice, podlahy, sanitární keramika, kuchyně, okna atd. je proto dobré vybrat s předstihem. Výběrem těchto položek v rané fázi procesu budete vědět, kolik vše stojí, a budete mít vše připraveno. Vyhnete se nepříjemným překvapením a nutnosti nečekaných rozhodnutí. Když stavíte svépomocí, máte všechno ve své režii.

Rozhodujete se a nakupujete unáhleně

Ať už se jedná o rekonstrukci jedné místnosti nebo kompletní rekonstrukci a rozšíření domu, je třeba dodržet kroky, které zajistí, že vše půjde podle plánu. Může být lákavé spěchat a začít nakupovat dlaždice, protože jsou zrovna ve slevě. Než si něco koupíte, měli byste počkat, až bude dokončeno plánování použitých materiálů a budete si zcela jisti, co děláte. Pokud nákup uspěcháte, můžete se stát, že koupíte něco, co vám nakonec nebude vyhovovat.

Nemyslíte na budoucnost

Je velmi snadné spadnout do pasti a navrhnout si domov tak, aby vyhovoval vašim okamžitým potřebám, zejména pokud máte malé děti. Spousta otevřených prostor se může zdát jako skvělý nápad, když jsou vaše děti v batolecím věku. S růstem dětí se ale potřeby budou měnit. Proto uvažujte i do budoucnosti a navrhujte svůj domov flexibilně. Uspořádání by mělo fungovat stejně dobře, až z batolat vyrostou teenageři, kteří by mohli chtít soukromý prostor. Proto je důležité prostor optimalizovat.

Odmítáte nestranné rady

Při renovaci odložte sentimentalitu. To, že něco někde bylo dlouhá léta nemusí nutně znamenat, že to tam musí být navěky. Popřemýšlejte, co byste chtěli změnit. Najmout si profesionála, který vám pomůže, je dobrý nápad. Bude mít nezaujatý pohled na váš domov a bude schopen poradit, jak nejlépe dosáhnout výsledků, které očekáváte. Poradí vám třeba, jak pracovat doma se světlem.

Seznam přání neladí s rozpočtem

Ujistěte se, že jste si stanovili realistický rozpočet a připravte se na kompromisy. Je snadné nechat se unést a pokusit se zahrnout na svůj seznam přání vše, ale zjistíte, že to není financovatelné. Připravte si rozpočet a odložte si stranou dostatečné prostředky na nepředvídané události na pokrytí neočekávaných výdajů. Situaci může zkomplikovat třeba vlhkost. Nedopusťte, aby vám došly peníze v polovině. I za málo peněz se dá pořídit hodně.

Vyberete si špatného dodavatele

Nikdy byste si neměli vybírat dodavatele pouze na základě ceny nebo najmout prvního dodavatele, kterého potkáte. Dávejte si pozor na nejnižší nabídku. Než se rozhodnete, měli byste si vždy pořídit alespoň dvě nabídky a strávit nějaký čas jejich analýzou a porovnáním. Nezapomeňte si ověřit reference a pokud je to možné, promluvte si s předchozími klienty nebo se pokuste vidět jejich práci osobně.

Utrácíte moc za špatné věcí

Investujte do toho, co má vliv na kvalitu vašeho domova. Pokud je váš domov chladný, soustřeďte se na izolace a neutrácejte za drahé povrchové úpravy. Dobrým pravidlem je investovat nyní do věcí, které později půjdou složitě vyměnit. Omezte povrchní položky, které lze nahradit nebo přidat později.

Zdroje: The Irish Times, Home Building

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 13.04.2024
Reklama
Reklama