Rekonstrukce domu vyžaduje plánování

Rekonstrukce domu vyžaduje plánování
Rekonstrukce domu vyžaduje plánování. Chystáte se pustit do rekonstrukce domu? Pokud ano, nedělejte to zbrkle. Důležité je všechno předem promyslet a stanovit si plán. Poradíme jak.

Zhodnoťte svoje možnosti

Není tak podstatné, jestli se chystáte rekonstruovat jednu jedinou místnost nebo rovnou celý dům, protože úvahy budou velice podobné. Jenom v případě jedné místnosti bude rozsah prací a jejich náročnost menší a také časový horizont dokončení bude kratší. Především musíte zhodnotit, co můžete udělat sami a co je třeba svěřit profesionálům. Mezi hlavní faktory rozhodování v této oblasti patří váš čas, rozpočet a zkušenosti. Důležité otázky, které byste si měli položit, když se rozhodujete, zda byste se měli pustit do vylepšení domova sami nebo raději ne, jsou:

  • Mám na dokončení tohoto projektu dostatek času?
  • Jsem dostatečně zkušený ve srovnání s náročností prováděných prací?
  • Kolik peněz jsem ochoten na projekt utratit?

Vytvoření plánu obnovy

Než učiníte nějaké zásadní rozhodnutí, je důležité, abyste měli k dispozici plán přestavby. Projděte se domem nebo místností, pokud jde jenom o rekonstrukci jedné z nich a všímejte si všech zásadních problémů, které jsou viditelné. Ať už jde o děravou střechu nebo praskliny v základech až po průvan v oknech nebo netěsnících dveřích. Při rekonstrukci jedné místnosti, například toalety se zaměřte jak na stávající problémy (špatně zorganizovaný prostor apod.), tak na budoucnost – třeba v budoucnosti se můžete hůře pohybovat a přijde vhod vyvýšená toaleta. Když jde o opravy celého domu, opravy konstrukcí a střešních krytin jsou nejdůležitější, proto se ujistěte, že máte ve svém rozpočtu dostatek místa na provedení těchto oprav jako první položky. Náročnější to bude, když rekonstruujete starý dům.

Všechno si pečlivě projděte

Při prohlídce domu se ujistěte, že nemovitost vyhovuje vašim potřebám. Zkontrolujte například, zda je k dispozici dostatek čtverečních metrů pro všechny členy vaší rodiny. Jak budete pokračovat, procházejte systematicky domem a všímejte si, co byste chtěli změnit a jak by prostor mohl lépe vyhovovat vašim potřebám.

Zkuste model

Až budete hotovi, zvažte použití modelovacího softwaru nebo nakreslení půdorysu, který vám i ostatním pomůže vizualizovat vaše cíle. To vám také může pomoci získat lepší představu o tom, jaké materiály a barvy byste chtěli použít.

O peníze jde především

Jakmile si nemovitost projdete a zvážíte, co chcete udělat, zhodnoťte celkové náklady na renovaci a zjistěte, zda se vše vejde do vašeho rozpočtu. Když máte stanovený rozpočet, vytvořte si soupis všech materiálů, které máte, abyste mohli řídit svoje výdaje a zabránit tomu, aby vám zbyl nadbytek zásob. Je užitečné, aby rozpočet obsahoval také finanční rezervu, pokud by se něco pokazilo nebo přišly nečekané výdaje. Dodržíte-li popisovaný postup, vyvarujete se zbytečných chyb při rekonstrukci.

Zdroje: Dumpsters

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 23.04.2024
Reklama
Reklama