Obnova starého domu od začátku do konce

Obnova starého domu od začátku do konce
Obnova starého domu od začátku do konce. Jak postupovat, pokud chcete renovovat starý dům? Pojďme si to probrat postupně po jednotlivých krocích.

Zhodnoťte situaci

Bez dobrého plánování rekonstrukci nezvládnete. Položte si otázku, zda starý dům zbourat, nebo se pustit do oprav. Někdy to může být snadné rozhodování, to když je dům v dobrém stavu a vlastně půjde spíše o drobné úpravy. Jak dál postupovat? Kontrola vnitřních a vnějších trhlin, šikmých závěsných dveří, nerovných podlah, prasklin mezi dlaždicemi, odtržení spár nebo prohýbajících se stěn určuje, zda se jedná o konstrukční problémy. Staré domy mohou mít často problémy se základy, což může být nejdražší část renovace. Opravy mohou zvýšit energetickou účinnost vašeho domova a udržet nízké náklady na vytápění a chlazení. Doporučujeme vše konzultovat s odborníkem.

Zahajte demolici

Jakmile vytvoříte komplexní plán obnovy a budete vědět, co je třeba předělat, začněte v těchto oblastech s demolicí opatrným odstraněním stěn, podlah a dalších částí, které budou nutné. Při bourání částí starého domu se ujistěte, že dodržujete vhodná bezpečnostní opatření a připravili jste svůj domov rozebrání. Začněte tím, že vypnete vodu a elektřinu, abyste bezpečně odpojili velké spotřebiče a odstranili příslušenství z prostoru. Poté můžete začít odstraněním stěn. Po dokončení dveře vytrhněte a buď uložte, nebo zlikvidujte. Nakonec vytrhejte všechny podlahy, které neplánujete přelakovat.

Zkontrolujte elektrické a instalatérské práce

Hlídejte si své účty. Ať už v domě žijete nebo na něm jen pracujete, všímejte si, zda jsou platby za energie v pořádku.  Pokud se vám něco nezdá, může to být známkou problémů s elektrickým, vodovodním nebo topným potrubím, které by se nakonec mohlo stát nebezpečným. Výměna a oprava jakýchkoli starých elektrických a vodovodních systémů může pomoci zvýšit bezpečnost i celkovou hodnotu vašeho domova. Nové rozvody můžete přizpůsobit stávajícím životním nárokům a myslet také na budoucnost.

Znovu předělejte stěny a podlahy

Jakmile vytvoříte základy domu a jeho vnitřní rozvody, pusťte se do budování stěn a podlah. Je to skvělá doba na to, abyste do domova vnesli historické kouzlo výběrem materiálů a designových prvků, které působí autenticky k původní architektuře. Během tohoto kroku uvidíte, jak se váš návrh rodí. Pokud hledáte inspiraci, podívejte se na fotografie domu nebo podobných domů online, které vám pomohou vymyslet nové nápady.

Vyměňte staré spotřebiče

Aktualizujte nemoderní, staré nebo nepoužitelné spotřebiče, abyste zlepšili celkový vzhled a funkci vašeho domova. Přidání nových spotřebičů přináší nejen moderní pohodlí, ale může vám ušetřit peníze za energii, protože nové spotřebiče jsou často účinnější a šetrnější k životnímu prostředí.

Pořiďte nové zařizovací předměty a dekorace

Jakmile se váš domov začne formovat, zaměřte se i na menší detaily, které vašemu domu dodají styl. Staré domy jsou známé svým řemeslným zpracováním a jedinečnými architektonickými vlastnostmi – jejich zdůraznění může pomoci celkovému designu a kouzlu domova.

Zdroje: Dumpsters

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 24.04.2024
Reklama
Reklama