Nenáročné pokojovky, které nepotřebují mnoho světla

Nenáročné pokojovky, které nepotřebují mnoho světla
Nenáročné pokojovky, které nepotřebují mnoho světla. Máte stinný byt? Potom jistě uvítáte tipy na pokojové rostliny, které tolik netouží po světle a odmění se vám krásně zelenými uklidňujícími odstíny.

Udělají spoustu radosti

Mnoho pokojových rostlin pochází z džungle nebo lesa, rostou na zemi nebo jako epifyty pod korunami stromů. Jsou proto zvyklé na nízkou úroveň osvětlení a bude se jim bez problémů dařit na stinném místě v domě. Jiné rostliny snášejí stín, pokud dostávají jenom nepřímé světlo. Všechny vám pomohou zlepšit životní prostředí a vyčistit vzduch v domě. Nemusíte se obávat, že jim budete muset věnovat spoustu času. Mnohé rostliny jsou navzdory přesvědčení mnoha lidí na péči poměrně nenáročné a udělají spoustu radosti.

Ideální do koupelny

Nephrolepis exalata, neboli bostonská kapradina, je snadno pěstovatelná pokojová rostlina, které se nejlépe daří na světlém místě, ale mimo přímé sluneční světlo. Daří se mu ve vlhkém prostředí, takže ideální je zapařená koupelna.

Listy ve tvaru srdce

Filodendron scandens je popínavá stálezelená rostlina, pocházející z Karibiku a Střední Ameriky, kde šplhá po stromech, aby dosáhla světla. Jeho sytě zelené listy ve tvaru srdce jsou dokonalé ve stinném prostředí v interiéru. Pěstujte ho v květináči a nechte listy přepadnout přes okraje, nebo přidejte měkkou tyč, která vám poskytne vertikální oporu.

Na světle ztrácejí barvu

Pokud se pavoučí rostliny pěstují na příliš světlém místě, barevné listy pavoučí rostliny mohou vyblednout, takže ztratí svou živost. Stinné místo vykouzlí na listech tu nejhezčí barvu a pomůže zajistit, aby půda nevysychala příliš rychle.

Zachytíi nízkou intenzitu světla 

Monstera deliciosa, pěstovaná na mechové tyči nebo jiné svislé opoře, nepotřebuje na plné nebo přímé slunce. Její velké listy odvádějí skvělou práci při zachycování menší intenzity světla, pokud se pěstuje na stinném místě.

Palma pro tropickou atmosféru

Areková palma je skvělou volbou, pokud potřebujete keřovitou pokojovou rostlinu, která by vyplnila velký prostor. Její roztřepené listy propůjčují interiéru tropickou atmosféru. Pěstujte ji na stinném, ale světlém místě v interiéru a pravidelně ji roste. Můžete si vybrat ze dvou druhů, a to Howea fosteriana (palma Kentia) a Chamaedorea elegans (salonní palma).

Zdroje: Gardeners World, Hortology, RHS

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 06.05.2024
Reklama
Reklama