Vychytávky, jak lehce zvládnout domácí úklid

Vychytávky, jak lehce zvládnout domácí úklid
Vychytávky, jak lehce zvládnout domácí úklid. Prach, mastnota, usazeniny od rzi, plíseň, to jsou jevy, se kterými v domácnosti běžně bojujete. Jak si s nimi poradit?

Jak zatočit s prachem

Péřové prachovky fungují skvěle pro čištění žaluzií, obrazů, zákoutí a dalších oblastí. Výborné jsou prachovky z pštrosího peří. Prachovka funguje dobře pro běžné utírání prachu, ale silnou vrstvu budete muset vysát nebo použít hadřík a poté prachovku používat přibližně každé dva týdny.

Jak porazit mastnotu v kuchyni

Mastnota se objevuje v kuchyni na skříňkách, zejména na těch nad nebo vedle sporáku. Můžete použít standardní prostředek na mytí nádobí. Poradí si s mastnotou na skříňkách stejně jako u nádobí. Smíchejte jednu polévkovou lžíci tekutého mycího prostředku s vodou. Otestujte roztok na nenápadném místě a otřete jej čistou houbou nebo hadříkem, abyste se ujistili, že nepoškodí nebo nezbarví povrch. Poté jej opláchněte jinou houbou a teplou vodou.

U odolných skvrn nebo usazenin, které se nedají odstranit čisticím prostředkem, smíchejte jedlou sodu s vodou a lehce vydrhněte problémovou oblast hadříkem.

Na rez používejte citronovou šťávu

Skvrny od rzi na terasách, verandách, podlahách garáží a příjezdových cestách jsou nepříjemné, ale k jejich odstranění nepotřebujete kyselinu. Místo toho použijte citron. Kyselina v citronové šťávě rozpustí rez. Citron rozkrojte na polovinu, vymačkejte šťávu na skvrnu a nechte asi 10 minut nasáknout. Skvrny, které jsou na betonu týdny, měsíce nebo déle, vydrhněte kartáčem s tvrdými štětinami. Poté opláchněte citronovou šťávou a dočistěte čistou vodou.

Jak na plíseň v koupelně

Plíseň straší v koupelnách, které nejsou dobře větrané, protože po koupání zůstává na stěnách voda. Použijte peroxid vodíku v láhvi s rozprašovačem k boji proti plísním. Nastříkejte ho, nechte působit 3 až 5 minut a plíseň to zničí. Aby se plíseň nevracela, používejte při sprchování ventilátor. Až budete hotovi, věnujte několik minut odstranění vody z dlaždicových stěn a dveří sprchy.

Vypořádejte se s usazeninami minerálů

Pokud minerální usazeniny z tvrdé vody potřísnily vaše vodovodní armatury, nečistěte je štětinovými kartáči. Mohou poškrábat kohoutek. Místo toho použijte bílý ocet. Nalijte trochu na čistý hadřík a otřete kohoutky. Aby se třpytily, nevyžaduje to mnoho úsilí. Úklid domova bude hračkou.

Zdroje: Popular Mechanics

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 19.05.2024
Reklama
Reklama