Jak postavit základy kůlny?

Jak postavit základy kůlny?
Jak postavit základy kůlny? Nejde jenom o základy domu, Pevná, rovná základna by měla být výchozím bodem pro každou kůlnu nebo jinou zahradní stavbu.

Neuděláte pevné základy? Přijdou problémy

Bez dobrých základů nemůžete vybudovat nejenom rodinný dům, ale ani menší kůlnu na nářadí nebo třeba zahradní altán k odpočinku. Pokud nebude mít stavba dobré základy, bude konstrukce pravděpodobně nesprávně sestavena a přinese vám to spoustu rozmanitých problémů. Celkově stavba nemusí být v rovině, což s sebou nese třeba to, že otvory pro šrouby konstrukce nebudou správně zarovnány, dveře nemusí přesně pasovat do otvoru k tomu určeného. Kvalita a životnost vaší kůlny by se tak mohla výrazně snížit.

Čtyři možnosti řešení

Existuje řada různých možností, jak vytvořit potřebný rovný povrch. Nabídneme čtyřmi z nich. Všechny vám zajistí, aby se zabránilo hromadění vody kolem podlahy kůlny a jejímu poškození. Jde o čtyři metody:

Dřevěná základna

Je vyrobena z tlakově ošetřeného dřeva a potřebujete k ní kovové hroty, piloty, které se zatlučou do země, aby udržely základnu kůlny na místě v rovině. Základnu lze zatlouct na rovný trávník nebo rám umístit na terasu pomocí kovových nohou ve tvaru písmene, které jej pomohou udržet ve vodorovné poloze.

Plastová základna

Zámková plastová základna přístřešku je ideální volbou pro rychlou a snadnou instalaci. Tento typ základny je vyroben ze 100% recyklovaného plastu a plastové dlaždice (nebo mřížka) do sebe zapadají a zapadají a vytvářejí základnu. Rošty jsou volně odvádějící a samoventilační, což zajišťuje, že podlaha kůlny zůstane suchá. Je dobré plochy pod základnou zpevnit jemným štěrkem či cihlovou drtí, podklad zhutnit a dokonale vyrovnat. Poté na štěrk přijde membrána, na kterou se z do sebe zapadajících dlaždic sestaví základna, na které bude přístřešek sedět.   

Zpevněný podklad a dlažba

Potřebujete výkop cca 12 cm pro vytvoření podkladu, nanesení malty a položení dlaždic. Jako podklad se používá cihlová drť, jemný štěrk. Podkladovou vrstvu musíte zhutnit, například pomocí vibrační desky, aby vytvořit dokonale upěchované a zpevněné jádro.

Betonový základ

Nezbytný je cca 7,5 cm hluboký výkop na zhutněnou podkladovou vrstvu (cihlová drť, jemný štěrk) a dále 7,5 cm na nalití betonu, tedy celkově 15 cm. Můžete se ale rozhodnout, zda základna bude v úrovni země nebo vyvýšená, podle toho se pak bude hloubka výkopu řídit.

Kdy je nutný beton?

Dlážděné i betonové podklady nelze pokládat přímo na měkkou půdu, a proto vyžadují podklad. Betonový základ vyžaduje také další krok navíc – rámovou konstrukci nebo hrany, které podpírají beton při tuhnutí, tedy bednění. Mějte tedy na paměti, že zpracování této varianty trvá déle než v případě dřevěných a plastových základů. Betonový podklad doporučujeme použít pouze u větších přístřešků nebo dřevěných srubů. Pokud budujete pouze menší kůlnu na nářadí, není nutný. Pokud máte v plánu přidat do kůlny elektřinu, poraďte se před stavbou základny s kvalifikovaným elektrikářem.

Zdroje: DIY

Zdroje foto: Pixabay.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 20.05.2024
Reklama
Reklama