Jak mulčovat květinové a zeleninové záhony?

Jak mulčovat květinové a zeleninové záhony?
Jak mulčovat květinové a zeleninové záhony? Na první pohled je to jednoduché jako facka, ovšem mulčování těchto zahradních prvků má své zákonitosti, na které byste neměli zapomínat.

Složitější postup než u velkých ploch

Mulčování velkých ploch je poměrně snadný úkol, ale existují další tipy pro rozprostření mulče, a to ve stísněných prostorách květinových záhonů a zeleninových zahrad. Tam to může být o poznání složitější. Jak na to?

Počkejte až rostliny vyraší

S položením mulče počkejte, dokud většina rostlin nezačne růst, tedy dokud nemají stonek a pár listů.  Díky tomu si můžete být jisti, že nepohřbíte žádnou ze svých vyrašených rostlin pod nánosem mulče – tím byste jí znemožnili růst.

Žádné kopce mulče

Při rozmetání mulče je velmi důležité udržovat mulč cca 7 cm od základny vašich rostlin a kmenů stromů.  Nevytvářejte kolem rostlin žádné ohromné nánosy, které by se daly označit jako mulčovací sopky. To je naopak škodlivé.  Udržování vzdálenosti mezi rostlinami a mulčem pomáhá předcházet hnilobě rostlin a dalším chorobám, zabraňuje hnízdění hmyzu a podporuje cirkulaci vzduchu.

Použijte lehčí materiál

Pokud jde o zeleninové zahrady, musíte mulčovat trochu jinak než na záhonech. Ve vaší zeleninové zahradě budete muset půdu každý rok obracet, takže těžší mulče – ty vytvořené z dřevěné kůry – může být těžší zpracovat. Ve vaší zeleninové zahradě zvažte pro mulčování použití lehčího organického materiálu, jako je posekaná tráva, listí nebo sláma. Na rozdíl od mulčování záhonu chcete ve své zeleninové zahradě přidat mulč kolem základny rostlin. To je důležité pro zadržování vlhkosti. Měli byste také mulčovat mezi řádky rostlin, abyste zabránili růstu plevelu, ale nedoporučuje se přidávat herbicid kolem zeleniny.

Rozhodně v květinových i zeleninových zahradách mulčujte, budete mít zdravější půdu, méně plevele a půda lépe zadrží vody po celé vegetační období.

Zdroje: Stauffers

Zdroje foto: Pixabay.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 24.05.2024
Reklama
Reklama