Květnové práce v ovocné a zeleninové zahradě

Květnové práce v ovocné a zeleninové zahradě
Květnové práce v ovocné a zeleninové zahradě. Jaro je v plném proudu a zahrada čeká na vaše zásahy. Nezapomeňte na nic z následujícího výčtu. 

Pravidla setí

Nejenom květiny, ale i další rostliny ve vaší zahradě volají po patřičné péči. O zahradu je třeba se starat pořád. Nejprve několik užitečných obecných pravidel týkajících se setí. Neplýtvejte semeny. Při jejich výsevu semen nepoužijte všechna najednou. Je snadné vyklopit celý obsah balení, ale lepší zasadit jich pouze několik najednou. Následné vysévání – neboli střídání jedné plodiny druhou – je klíčové. Každý týden nebo každých čtrnáct dní vysejte několik semen každé plodiny. Semena zalévejte; Drobné rostlinky mohou v horkém dni mohou zvadnout a uschnout během několika hodin. Sledujte počasí a buďte připraveni zalévat ráno i večer, pokud můžete. Vysévejte tyto plodiny po několika: červenou řepu, fialovou brokolici, fazole, mrkev, salát, špenát, salátové listy, pórek, mangold, sadbové brambory a salátové plodiny.

Připravujte rostliny k výsadbě

Zasaďte brambory a jakmile se u nich objeví výhonky, zakryjte je zeminou. Kukuřici vysévejte do hlubokých květináčů, aby byly mladé rostliny v červnu připraveny k přesazení do zahrady. Snižte populaci hlemýžďů pravidelnými večerními lovy, zejména za vlhkého počasí. Za teplého počasí začněte venku vysévat zakrslé a popínavé francouzské i klasické fazole. Sklízejte stonky rebarbory a hnojte rostliny tekutým hnojivem. Některé rostliny máte jistě předpěstované. Připravujte rostliny rajčat a cuket k výsadbě ven. Postupně vysévejte saláty, abyste si zajistili nepřetržitou úrodu.

Věnujte se ovocným stromům

Ovocné stromy potřebují rovněž vaši pozornost. Od května do července zavěšujte feromonové lapače na jabloně a švestky, abyste omezili výskyt škůdců. Semenáčky mrkve z dřívějších výsevů vyjednoťte, abyste zajistili zdravé a silné rostliny. Odstraňte ochranně sítě z ovocných stromů nebo zvedněte část pletiva, abyste opylujícímu hmyzu zajistili, že bude mít přístup ke květům. Odstraňte všechny jahodové šlahouny, aby rostliny vložily všechnu svoji energii do tvorby plodů. Mějte po ruce dostatek rouna, abyste ochránili mladé sazenice nebo ovocné květy, pokud hrozí pozdní mrazíky.

Zdroje: Gardeners World, House Beautiful

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 04.05.2024
Reklama
Reklama