Květnová péče o květinovou zahradu

Květnová péče o květinovou zahradu
Květnová péče o květinovou zahradu. Na co se soustředit v květnu, pokud chcete, aby vaše zahrada byla až do pozdního podzimu plná pestrobarevných květů?

Prořežte keře, odstraňte květy cibulovin

Jarní keře, jako je zlatice, šeřík, kalina, štědřenec, tamaryšek, dřín, trojpuk a kdoule japonská, po odkvětu prostřihněte, aby zůstaly kompaktní. Jarní cibuloviny přestaly kvést a budou nyní vypadat trochu ošklivě, ale snažte se nechat listy na místě, protože budou tvořit potravu, kterou cibulka potřebuje k produkci květů v příštím roce. Je v pořádku odříznout květy, a to by jim mělo pomoci vypadat o něco lépe. Jakmile listy zežloutnou, přestanou produkovat potravu, takže je lze odlomit. Narcisy, tulipány a další jarní cibuloviny můžete pohnojit tekutým hnojivem. Napřesrok budou krásně kvést.

Věnujte se trvalkám

Květen je čas, kdy se věnovat trvalkám, protože půda je teplá a začnou růst rychleji. Vysazujte pouze ty, které snesou trochu mrazu, ale pokud vaše zahrada netrpí mrazem, můžete vysadit i jemné rostliny, jako jsou jiřiny. Mulčujte dříve, než rostliny příliš vyrostou a vy se stále můžete dostat mezi ně a sledovat jejich vývoj. Pokud můžete, držte kontrolu nad plevelem. Okopávání jednou týdně je udrží na uzdě a bude znamenat, že nebudou vzájemně soutěžit o vodu, světlo nebo živiny s rostlinami, které chcete pěstovat. Květiny okrášlí vaši zahradu až do pozdního podzimu

Nezapomeňte na popínavé rostliny a letničky

Přivažte nové výhonky popínavých rostlin, včetně plaménků, vistárie a zimolezu, k jejich podpěrám. Pokračujte ve výsevu letniček, jako je kalifornský mák, do mezer v záhonech, abyste měli barevné potěšení od srpna až do podzimu. Nezapomeňte na spoustu dalších květin jako jsou slunečnice, kosmy a lichořeřišnice. Odstraňte odkvetlou jarní podestýlku, jako jsou záhonové rostliny či pomněnky, a přidejte ji do kompostu.

Podpořte růst rostlin a otužujte je

Zasaďte rostliny do závěsných košů, ale před umístěním ven je nechte několik týdnů ve skleníku nebo na verandě, aby si zvykly na nové klima. Choulostivé rostliny pěstované v interiéru otužujte, ale na noc je vraťte zpět, abyste je ochránili před pozdními mrazy. Zaštipujte výhonků záhonových rostlin a mladých letniček, jako jsou fuchsie, abyste podpořili bujnější růst. Na stinná místa vysaďte kapradiny. Kupte si další rostliny, pokud potřebujete doplnit zahradu. Například malé ostrůvky sladkého hrášku se hodí na jakékoli místo, kde budou mít po čem šplhat, a v průběhu roku vám přinesou obrovskou radost.

Zdroje: Gardeners World, House Beautiful

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 03.05.2024
Reklama
Reklama