Vlastnosti a vzhled smrkového dřeva

Vlastnosti a vzhled smrkového dřeva
Vlastnosti a vzhled smrkového dřeva. Smrk je měkké dřevo, které je ceněno pro stabilitu, cenovou dostupnost a nízkou hustotu, díky čemuž je ideální pro mnoho použití, včetně stavebního dřeva.

Nejoblíbenější je smrk ztepilý

Smrk je často srovnáván s borovicí, pokud jde o tvrdost, trvanlivost a vzhled. Smrk je jehličnatý stálezelený druh jehličnatých stromů z čeledi Pinaceae. Smrky jsou vysoké 35-55 m.  Smrk je rychle rostoucí strom s průměrnou rychlostí růstu 20-30 cm za rok. Druhy smrkových dřevin se vyskytují v mnoha oblastech po celém světě, a to jak v přirozených lesích, tak na plantážích. Nejoblíbenější smrk ztepilý pochází ze severní a střední Evropy, ale pěstuje se také na plantážích v mnoha regionech Spojených států. Plantážní dřevo však není vždy tak dobré jako volně rostoucí. Mezi nejoblíbenější druhy nebo druhy smrkového dřeva patří smrk bílý, smrk Sitka, smrk ztepilý, smrk černý a smrk červený.

Vzhled smrku – jak vypadá smrkové dřevo?

Barva smrku se může pohybovat od červenohnědé až po nažloutlou nebo krémově bílou v závislosti na druhu. Jádrové dřevo smrku ztepilého je krémově bílé s nažloutlým nebo načervenalým odstínem. Smrk má rovnou kresbu a jemnou a rovnoměrnou strukturu, což usnadňuje řezání stroji a ručním nářadím. Napříč jádrovým dřevem jsou často přítomny suky.

Hustota a hmotnost

Smrk je lehký materiál s nízkou hustotou a tvrdostí. Tvrdost smrku Janka se pohybuje mezi 380 lbf – 52 lbf, což z něj dělá dřevo s nízkou hustotou. Průměrná hmotnost sušiny se pohybuje kolem 405 kg/m3, což je podle průmyslových standardů málo.

Tloušťka

Pečlivě vysušený smrk je pozoruhodně pevný a příliš nesesychá. Snadno se ohýbá a lze jej použít pro stavbu silných lodí.

Zpracovatelnost

Nízká hmotnost, stabilita a nízká hustota smrku usnadňují manipulaci a pohodlnou práci. Snadno se také pracuje s nástroji. Přítomnost suků ve smrku může někdy způsobit problémy při řezání. Snadno se lepí a dokončuje. Moření však může vyžadovat použití brusného tmelu nebo gelového mořidla, aby se zabránilo skvrnění v důsledku struktury úzkých pórů smrkového dřeva.

Trvanlivost

Smrk je středně trvanlivý, pokud jde o odolnost proti hnilobě. Jako měkké dřevo s nízkou hustotou je smrk náchylný k promáčknutí a poškrábání a není vhodný pro použití na podlahách s vysokým provozem nebo pro venkovní použití.

Alergické reakce

Bylo zjištěno, že smrk ztepilý, který je uváděn jako senzibilizátor, způsobuje u některých lidí podráždění kůže a dýchací potíže, jako je astma.

Dostupnost a cena

Smrk je obecně snadno a široce dostupný a je levnější než většina tvrdých a měkkých dřevin. Pěstuje se v mnoha oblastech po celém světě. Stavební smrk, což je nejoblíbenější použití smrkového dřeva, je dostupný a levný. Smrk nástrojové kvality, zejména polena smrku ztepilého, však patří mezi nejdražší dřeviny na světě.

Zdroje: White Knight Consulting

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 26.05.2024
Reklama
Reklama