Použití, výhody a nevýhody smrkového dřeva

Použití, výhody a nevýhody smrkového dřeva
Použití, výhody a nevýhody smrkového dřeva. Jedním z nejčastěji používaných druhů dřeva na stavbách je bezesporu smrk. Na co se hodí a jaké má přednosti a nedostatky?

Snadno zpracovatelné a levné dřevo

Smrk je všestranné a velmi univerzální řezivo. Mezi typická použití smrkového dřeva patří výroba papíru (celulózy), stavební řezivo, interiérové práce, bedny, vánoční stromky a rezonanční desky pro hudební nástroje. Smrk se používá jako stavební materiál pro konstrukci dveří, interiérového nábytku. Používá se také ke stavbě lodí, sudů a dílů pro letadla. Smrkové dřevo hodně lidí preferuje, protože je snadno dostupné za nižší cenu než jiné druhy měkkých a tvrdých dřev. Navíc je to silné dřevo, se kterým se snadno pracuje. Snadno se ohýbá do speciálních tvarů a struktur.

Papírenský průmysl

Smrková buničina se používá především k výrobě papírů a krabic. Jako měkké dřevo s dlouhým celulózovým vláknem je smrk skvělou volbou pro papírenský průmysl. Jako lehké dřevo je smrk také dobrou volbou pro výrobu vysoce kvalitních krabic a beden, které jsou pevné, unesou značnou váhu a snadno se s nimi manipuluje a přemisťují.

Vánoční stromky

Na vánoční stromky se používají různé druhy smrku kvůli jeho jedinečnému trojúhelníkovému tvaru a tradici. Modrý smrk je nejznámější volbou pro vánoční stromky.

Hudební nástroje

Díky rezonanční vlastnosti je smrkové dřevo vhodné pro použití v hudebních nástrojích, jako jsou rezonanční desky pro klavíry, kytary a housle.

Lodě a letadla

Smrk se také běžně používá k výrobě lehkých a pevných lodí a letadel. Ačkoli dřevo není přirozeně trvanlivé, lze jej ošetřit tak, aby bylo odolné vůči vlhkosti a rozkladu pro použití při stavbě lodí.

Palivové dřevo

Výborný je smrk jako palivové dříví. Rychle hoří a snadno se štípe. Navíc je snadno dostupný a levný.

Výhody a nevýhody smrkového dřeva

Smrk je oblíbená odrůda měkkého dřeva, která je levná, pevná a snadno dostupná. Má mnohostranné použití, snadno se s ním pracuje – mořením a nátěrem smrku snadno dosáhnete jakéhokoli vzhledu. Ošetřením zvýšíte odolnost. Vykazuje skvělý vzhled a má střední odolnost proti hnilobě. Na druhou stranu ale jde o nepříliš trvanlivé dřevo, které není vhodné pro venkovní použití. Vyžaduje více údržby a je také náchylné k útokům hmyzu.

Zdroje: White Knight Consulting

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 23.05.2024
Reklama
Reklama